in

Рушник національної єдності України в Італії

З 22 травня по 6 червня Рушник Національної Єдності України  мандрував  по Італії завдяки зусиллям української асоціації «Україна Плюс», що у Венеції.

 

Рушник змогли  привітати  українські громади з Монтебеллуно ( філіал асоціації керівник Цимбалюк Світлана), Местре-Венеція (президент асоціації «Україна Плюс»  Тамара Позднякова), Удіне (асоціація «Україна-Фріулі» президент Скиба Вікторія), Рортогруаро (асоціація «Роксолана», президент Оксана Задорожна) а також  гості міжнародного фестивалю «Ритми і танці народів світу», що вже 15й рік відкриє свої двері представникам різних національностей, які  проживають на території регіону Венето.

Ця чудова ініціатива розпочалася із звичайного листа від представників Рушника Тамари та Миколи Степаненко. Потім була переписка, осбисте знайомство між Т.Поздняковою та подружжям Степаненків під час робочої поїздки до Києва в січні місяці. Потім бюрократичні моменти – запрошення, візи, бронювання, і ось нарешті Рушник на італійській землі. 
22 травня Рушник був презентований під час закриття  проекту «Жіноча справа» в якому активну участь прийняла асоціація «Україна Плюс» і  в рамках якого українські  жінки  закінчили  курси з «Міжнародного кооперації». Такі курси  надають  змогу приймати безпосередню участь в проектах з міжнародної кооперації між Італією та країною походження.  Це ще один приклад достойної  інтерації в італійське суспільство, та доказ того, що українська жінка має бажання проявити свої здібності та  набутий досвід. А Рушник був тому підтвердженням, бо привезли його  не просто так, а з серйозними пропозиціями  по презентації України, її  культури та традицій. А що це, як не міжнародна кооперація?!  В Круглому Столі прийняли участь  представники департаменту з міжнародної кооперації регіону Венето, представники організацій, що вже мають великий  досвід у сфері кооперації та представники асоціацій, що мають на меті розпочати таку діяльність і в тому числі Т.Позднякова від «України Плюс».  Закінчилась презентація смачною українською перекускою, яку приготували  дівчата з філілу асоціації в м. Конельяно.

А вже 23.05 Рушник був гостем церковної громади Греко-Католицької Української Церкви  у Венеції.  От. Олексій  Саранчук, люб,язно дав згоду презентувари Рушник  під час Служби Божої а також дав своє благословення Рушнику  та тій дорій  справі, якій він служить – тобто  Єднанню. Після церковної служби Рушник перїхв на свято Матері, яке організувала та провела асоціація «Україна плюс» у співпраці з співочим гуртом «Червона Калина»
Свято  розпочалося з виступу Віце-Мера м. Местре-Венеція Сандро Сіміонато, та делегата від департаменту Соціальної Політики Кьяри Пуппіні,  які привітали українську громаду, щиро подякували за  роботу, та за вклад в економіку держави  яку вносять  українці. Особливо була відзначена  позитивна співпраця  з асоціацією.Потім біля години часу пан Микола Степаненко  презентував Рушник, розповідав про ідею створення, про ту грандіозну роботу яка була виконана 1344а вишивальниками, про те, що собою являє Рушник, про його роль у єднанні українців, як на території України так і за її межами. Про Рушник пан Микола може розповідати годинами: натхненно, захоплююче так, що задаєш собі питання – а що ти зробив для об,єднання?

Під час святкування, від імені асоціації за щиру допомогу українським сиротам були премійовані українськими вишиванками 2 італійських громадян: пан Паоло та  пані Андреіна. За майже 5 років співпраці ці двоє громадян Італії передали до України  більше  4х тон одягу (як нового так  і вживаного, але завжди випраного і випрасуваного) іграшок, медичного обладнання, канцелярських товарів.  Завдяки п.Андреїні в школі де навчається її донька вже 2е  провели  різдвяну акцію по збору  іграшок «Подаруй посмішку». Кожна дитина принесла 1 свою іграшку, яку вирішила подарувати незнайомій українській дитині. Завдяки українському водію «буса»,  Віктору ( вирішив не друкувати прізвище) посильна гуманітарна допомога регулярно доставляється до України до 2х сиротинців – один на Львівщині і другий на Полтавщині, а також до окремих малозабезпечених сімей.

А потім за українською традицією заспівали і затанцювали в честь Мами.  Концерт підготували Микола Брик та Усарьска Віра Іванівна – вчителька української мови та літератури в недільній школі «Перша Ластівка», які згуртували навколо себе талановитих українців не тільки з Местре, але і з Верони, та Болоньї. Був гостем нашого свята також інтернаціональний хор «Голоси Світу» в репертуарі якого є «Туман яром»  та «Розпрягайте хлопці коней» (заспівує Лариса Ніколенко). Ви можете уявити італійців, бангладешців, нігеріанців, молдаван, що співають українською «Розпрягайте хлопці коней»???
До цього часу і я не могла.
29 травня  Рушник відвідав українців з Удіне. Ц е було щире і весело свято весни в яке гармонійно вплелася тема української вишивки. Молодіжний танцювальний колектив «Рутенія» подврував глядачам «Веснянки» та «Гопачок», а під «Весну» Водоплясова танцювали всі присутні, благо місця вистачало, бо свято проходило в одному з місцевих парків.  Завдяки зусиллям українців, що обєдналися в асоціацію «Фріулі-Україна» була і музика з піснями, і українські страви, якими смакували всі, а особливо  італійці,  відкриваючи для себе світ української культури через вишивку, пісні, страви та ту солідарність, взаємодопомогу і підтримку яку побачили на святі.

Слідуючий етап подорожі Рушника по Італії м.Портогруаро, та гостинне об,єднання українців «Роксолана». В цьому старовинному місті яке нараховує більше як  6 вікову історію вперше була організована виставка української вишивки. На сьогодні в цьому мальовничому місті на півночі Італіїї працює біля 1000 українських жінок. Це і сімейні асистенти, і медсестри і прибиральниці. Асоціація українських жінок «Роксолана» під керівництвом Оксани Задорожної  працює вже 5 років на теренах третього сектору (неприбуткові організації), об,єднуючи навколо себе ентузіастів та шанувальників української  культури.

Завдяки цим щирим жінкам в цей сонячний день сотні українок неначе побували вдома: пошанували Рушник, заспівали пісню, поїли вареників, а саме головне – відчули гордість за свою Україну, бо мали нагоду показати італійцям свої таланти.  В організації цього кольорового свята не малу роль відіграв пан Роберто Сончін, який  допомагає іноземцям зорганізовуватися в об,єднання та асоціації  для кращої та достойної інтеграції в італійське суспільство. Його фотографії зі свята можете побачити на сайті www.noimigranti.org .

А вже на наступні  вихідні Рушник переїхав під Тревізо, на один із найважливіших  етнічних фестивалів півночі Італіїї в містечко Джавера дель Монтелло. В п,ятницю в рамках ініціативи «Емоції Світу» Україна була представлена традиційною вишивкою та піснями у виконанні М.Брик на відповідну тему. «Два кольори», «Мамина сорочка», «Рушник» «Вишивала дівчина вишиванку» звучали під небом Італії щиро і натхненно, і по неволі сльоза смутку бриніла на очах присутніх не тільки українців, але і італійців, бо кожна пісня, сожне слово було перекладене на італійську і це порозуміння створило неповторну атмосферу єднання,розуміння що ми єдині в цьому світі, що нам немає чого ділити, але є за для чого організовувати такі зустрічі.

Субота і неділя були насичені презентацією української вишивки з ранку до вечора. Український павільйон був одним із наймальовничіших на фестивалі і до нього йшли і йшли відвідувачі – хто почути розповідь про старовинні традиції, хто купити вишиванку коханому, а багато хто ішли до стенду асоціації «Україна Плюс», яка вже вчетверте достойно презентує Україну на фестивалі, вкотре своєю роботою показує, що і ми слов,яни вміємо обєднуватись для добрих справ.

Кульмінацією фестивалю для нас українців був водевіль з опери Г-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» у виконанні Віри Усарської та Миколи Брика, які своїм виконанням не посоромили б навіть Арену м.Верони. А сценічні костюми, що в свій час були надані асоціації Міністерством Закордонних Справ України підкреслили своїми кольорами колорит голосів.

Завдяки млододіжній команді кухарів в складі 4х представників сім,ї Дем,янюків з Местре: Діани, Наталії, Віталія і Віктора;  сім,ї Бескідняків з Конельяно: Андрія, Оксани та її мами Володимири; пані Людмили та Ані повечеряли більше 300 гостей фестивалю. Оксана Бескідняк, яка керувала приготуванням українських страв була самою молодою поварихою за всі 15 років фестивалю. Знай наших!!! І чого там тільки було – голубці з м,ясом, млинці  з картоплею та грибами, медівники і маківники, узвар з сушеними грушами та вишнями. Малий італєць покуштував і каже мамі: «Мамо покуштуй яке смачне безалкогольне пиво!!!»

І я там була – мед і пиво пила! Ох і смачнюще!
Фестиваль закінчився, Рушник поїхав до Мюнхену, а ми  залишились, і не лишень для того, щоб працювати  але і презентувати Україну та приносити радість в серце таким, як і  ми заробітчанам. А про наступні плани асоціації ви зможете довідатись на сайті:  www.ucrainapiu-venezia.org

 

Тамара Позднякова

президент асоціації «Україна Плюс» м. Местре-Венеція.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Через півроку Європа закриє кордони

“Нам не вдалося показати свій найкращий футбол” – Ліппі