in

Через кордони без перешкод

   Українські нелегальні перевізники скаржаться – їхній бізнес стає надто проблемним та невигідним, далі так продовжуватись не може….

Івану 44 роки, нелегальну пошту з Неаполя возить з 2002, каже що бувало всяке, проте таких скрутних часів як зараз не пам’ятає.

Ів. – Ще десять років тому перевозити пошту було набагато легше і «бусників» було не так багато та й заробити можна було добре. Коли в 2007 році Польща ввійшла в ЄС, кількість бажаючих працювати водіями значно зросла і конкуренція стала вдвічі більшою. Для того, щоб втриматись на плаву потрібно було знижувати ціни або виходити з бізнесу.

І хоч свою справу чоловік не закинув, проте стверджує, що витрати зросли суттєво…

Іван розповідає, що з України виїжджає в четвер, а в п’ятницю вже в Італії: «На час перебування в Неаполі паркую бус на стоянці, а це задоволення не з дешевих, за один день плачу 100 Євро. Крім того змушений робити щомісячний внесок в Християнську організацію, яка підтримує наших «бусників», ще додаткові витрати».

Олег, колега Івана, возить пошту з Риму, каже що на дорозі з Італії до неприємностей вже звик… «Мікроавтобуси для патрульних служб в ЄС завжди були ласим шматком. Але зараз вони працюють особливо ретельно. Мене зупиняють на кожному кроці, а якщо бачать, що товар без документів або загальна вага перевищує дві тонни, доводиться платити штраф. А там – це взагалі недопустима розкіш. Одного разу заплатив кругленьку суму за те що бус був переповнений. Вийшло, що працював собі на збиток. Після цього довелось ще два рази їздити безкоштовно, щоб відробити втрачене….» – розповідає чоловік
Проте найбільшою проблемою для перевізників є відсутність поштових документів, декларацій та ліцензій… Олег стверджує: із європейцями не посперечаєшся, за порушення штраф платитимеш неодмінно: «На кожному кроці витрати… Починаючи від взятки місцевим «авторитетам» за стоянку мікроавтобуса, грошей на бензин, закінчуючи постійними «штрафами» дорогою з Італії до України. Заробляю копійки, а крім того ще й перебуваю в стані постійної тривоги. Мій колега, наприклад, заплатив штраф 4000 Євро, тому що в його посилках знайшли гроші, а це недозволено.

Багато «бусників» додають – на рідній землі їм теж несолодко. Починаючи від кордону дорогою на Львів кожні десять кілометрів вартують підрозділи ДАЇ. Тут за перевищення швидкості не штрафують, адже цікавить їх зовсім інше…  Водії підсумовують: працювати таким чином вже немає терпіння….

Олег не виняток з ситуації, мабуть кожен з водіїв має в своєму арсеналі щонайменше декілька схожих історій… Перевізники повинні зрозуміти: зміни можуть відбуватись лише з їхньої ініціативи, адже можливості перевозити пошту легально, без проблем та сплати високих штрафів є!

Водій Сергій розповідає: «В один момент я почав думати про зміни. Почув про те що La Casa della Posta, представництво української компанії перевезень в Італії, допомагає легально розмитнювати пошту. Мене це дуже зацікавило і я звернувся в їхній офіс. Вони відразу надали чіткі інструкції легального перетину кордону та гарантії того, що за дотримання всіх норм, проблем не буде. Менеджери компанії запропонували свою підтримку не лише в легальному митному оформленні, але й наданні ліцензій. Відтоді як працюю з ними, не виникає жодних проблем дорогою в Україну. Я почав робити те, про що давно мріяв – працювати легально та заробляти більше. Не плачу штрафів, не віддаю зайвих грошей та не ділюсь з місцевими авторитетами. Переконався сам і раджу всім соратникам скористатись послугами нової «народної» пошти La Сasa della posta. Вона – єдина альтернатива існуючій системі нелегальних перевезень. Думаю, що саме за такою легальною та прогнозованою діяльністю наше майбутнє.

З перевізниками розмовляла
Олеся ЗОЗУЛЯ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

“Українські отамани” програли “Італійському грому”

Mia Italia: відтінки смаку