in

Євромайдан палає по усій Італії

   У відповідь на події в Україні, хвиля Євромайдані прокотилася по країнах, де живуть українські іммігранти. Не оминула вона й Італії

Після поширення інформації про призупинення процесу підготовки до асоціації з ЄС, італійські українці, почали висловлювати свою незгоду в соціальних мережах. На зразок арабської весни, у фейсбуці народжувалися ідеї негайного проведення Євромайданів для висловлення незгоди із рішенням українського уряду та підтримки протестуючих в Україні.

Зокрема в Римі заходи проходять систематично: молебень в його українському серці – на площі перед базилікою св. Софії, в центрі Столиці, на площі Республіки. А також – у місці найближчому до території України – проти українського Посольства. Велелюдний мітинг пеперд дипломатичним представництвом відбувся під гаслами: «Ми хочемо повернутися в Європейську Україну!», «Так Європейському Союзу, ні – Радянському Союзу!».

Незважаючи на загрозу арешту та штрафних санкцій, українські студенти провели неавторизовану акцію протесту під Палацом Президента Італійської Республіки «Путін, руки геть від України!», під час візиту президента Російської Федерації у Рим.

Також Євромайдани пройшли в інших містах: Болонії, Кальярі, Флоренції, Венеції та Реджо Емілії, тощо. Їх живлять активісти громади українців в Італії, студенти італійських та папських ВУЗів, інтелігенція та патріоти.
Українці Неаполя не залишилися байдужими до долі України, вони зібрали маніфестацію під Генеральним консульством України в Неаполі. В Мілані офіційно створено Комітет Євромайдан-Ломбардія, до якого увійшли італійські та українські громадяни. Вони маніфестували перед центральним міланським собором та Генеральним консульством України.

Італійські українці закликали Президента, як гаранта Конституції, зобов’язаного забезпечувати відповідність зовнішньої політики інтересам держави, захищати інтереси українського народу. Та підтримували співвітчизників, які відстоюють право на європейське майбутнє на площах України.

Після «зачистки» Майдану у Києві, питання євроінтеграції відійшло на задній план. Нова хвиля мінафестацій відбулася із закликом відставки уряду та президента України та дочасних виборів.

Мітинги італійською мовою, мають на меті привернути увагу італійців до подій в Україні. Адже інформація у місцевих ЗМІ є недостатньою. Учасники збирають підписи під зверненнями до президента та уряду, а також проводяться збори коштів для підтримки мітингуючих у Києві.

Мітинги закінчуються обіцянкою небайдужих не завершувати протести, і зібратися знову, оперативно реагуючи на події на Батьківщині.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Євромайдан в Римі 11.12.13

Caserta. 12.12.13 ucraini in piazza a sostegno delle proteste nel loro Paese