in

Де межа любові до домашніх тварин?

Україна та Італія – країни із різним достатком, та відмінними звичаями, часто сформованими рівнем їх добробуту. Це відбивається на ставленні суспільства до тварин та людей. В той час як на Апеннінах надлишок грошей та самотність приводить до випадків екстравагантних, а часом абсурдних, в Україні життюлюдей загрожує небезпека у наслідок укусів безпритульних собак.


Особливі потреби італійських барбосів (і не тільки)

Зимовий та літній одяг, підгузники, зубна паста, заспокійливі ліки, захисні креми від сонця, візочки для прогулянок – це деякі зразки асортименту спеціалізованих бутіків. В раціон італійських барбосів входять не тільки традиційні види м’яса, а й вишукані консерви з оленини.
Багаті римляни можуть дозволити собі залишити чотириногого друга у тризірковому пансіоні, в робочий час, віддавати його у «дитсадок для собак» під назвою «Вілла Гав». Вартість утримання у якому складає 290 € на місяць. Тварин з дому забирає, так званий, «Гав-автобус». «Тут з собаками працюють психологи, вирішуючи їх соціальні проблеми» – рекламує заклад його працівник.

Одна з клієнток Вілли Гав розповідає що, крім оплати пансіону, тратить на свого пса щонайменше 5 євро на день, купуючи йому рис, свіжу вирізку, печиво: «Часом соромлюся купувати м’ясо, призначене для людей.» – Зізнається вона.

У деяких випадках любов до тварин доходить до абсурду.
В одному із римських багатоповерхівок за домашню улюбленицю мають в’єтнамську свиню. Це зовсім не рожеве поросятко, а звичайна 100-кілограмова льоха.

Бабуся, мама та дочка стверджують що їх вихованка розуміє мову та відповідає їм рохканням. Ображається, якщо її не виводять гуляти, влаштовує істерики, бо не любить купатися у ванні. Коли Панела, так звуть домашню свиню, була меншою, вона купалася разом із донькою господарів. Для її миття господарі використовують дитячий шампунь, який не висушує делікатну свинячу шкіру, а після купання умащують її зволожуючим суничним кремом…

Її дієта передбачає виключно варені овочі, кока-колу та… біологічні висівки, що сприяють кращому травленню. Італійська сім’я переживає щоб льоха надмірно не поправлялася, тому в її дієту була включено соєве молоко.

Тварину виводять гуляти на поводку в міський парк, чи на озеро, за нею збирають фекалії, її водять до психолога: «Панелу занадто швидко відлучили від мами, тому вона отримала психологічну травму» – бідкаються господарі. Така ситуація була б неможливою ще кілька років тому – коментує Енріко Луччі, журналіст популярної сатиричної програми «Гієни» – автор шокуючого сюжету про Панелу.
До подібних випадків екстремального абсурду можна віднести успадкування римським котом на прізвисько Томмазіно 10 мільйонів євро, які йому залишила 94-літня італійка. У 1988 кіт Блекі отримав від свого британського господаря 9 мільйонів фунтів стерлінгів… До таких вчинків людей може штовхнути лише повна самотність.

Криза і мафія

Все ж, покинення домашніх тварин напризволяще не рідкісне явище в Італії. Зокрема у міських парках Риму та вздовж берегів Тибру, живуть різні види папуг, випущених на волю їх власниками після виходу закону, що забороняє утримання в домі рідкісних та екзотичних тварин. Вони вижили лише завдяки м’якому середземноморському клімату.

У період літніх відпусток, на шляху до моря, італійці залишають собак прив’язаними до дорожніх стовпців, або у пунктах автосервісу, чим створюють потенційно небезпечну ситуацію та швидкісних шляхах. За даними міністерства здоров’я, у 2010 році таким чином італійці позбулися 95 тисяч псів. Рекорд залишених собак за останні п’ять років, було встановлено у день цьогорічного католицького Різдва. Небажання піклуватися домашніми тваринами під час зимової відпустки пояснили економічною кризою в країні.

Проблема очищення території від потенційно небезпечних тварин піднімають у багатьох регіонах Італії. Зокрема радник регіону Сарденія Джанфранко Барданселу подав пропозицію присипляти їх, обґрунтувавши свої погляди даними за якими мерія Орістано витрачає на рік 30 тисяч бюджетних коштів на опіку безпритульних тварин, і лише 15 тисяч для дитячих їдалень…

У країні, що вважає себе передовою у захисті тварин, нещодавно було виявлено звалище трупів котів, кролів та 74 собак. За попередніми даними розслідування це – результат діяльності мафії, що займається нелегальним трафіком породистих тварин у провінції Неаполя. Інше припущення: це – нелегальне захоронення тварин, яких господарі віддали на кремацію. Таким чином, агенція спекалася тіл, поклавши в кишеню чистий прибуток.

Все ж, найбільш ймовірною здається мафіозна версія. Адже в її колах застосовується «проба на сміливість» за якою нових членів банди випробовують, примушуючи до убивства собак.

Скажені собачі весілля

В Україні ж проблеми зовсім іншого характеру.
Лічені українці можуть дозволити витрачати на утримання пса частину своєї зарплати чи мізерної пенсії. Так само не усі взмозі платити за стерилізацію домашньої тварини. Як наслідок – значна кількість потенційні пацієнтів булгаковських докторів Преображенського і Борменталя на вулицях міста.

Веселі зграйки собачих весіль не рідкість у будь-якому населеному пункті України. В зимовий час вони стають потенційно небезпечними для людини. За даними ЗМІ, у Києві, в кінці 2011 року, лише за кілька днів від нападу скажених бездомних тварин постраждало четверо людей. В їх крові було виявлено сказ, фатальний для людини, у випадку, якщо хворому не було введено відповідний препарат у найближчі, після зараження, години. Це при тому, що цього захворювання в столиці не було 20 років. За різними джерелами у Києві налічується з десяток тисяч безпритульних собак. У Чернігові протягом грудня за вакциною проти сказу до лікарів звернулося 720 міщан.

Собаче питання

У такій ситуації італійські собачі SPA-салони виглядають не менш обурливими ніж звинувачення України у негуманному поводженні та бажанні зменшити популяцію безпритульних тварин. «Собаче питання». постало на порядок денний після оголошення результатів місця проведення Євро 2012, адже багато хто хотів, щоб цей амбітний захід проходив саме в їх країні.

Україна не єдиною викликала протести італійських анімалістів. Інші держави із набагато вищим рівнем життя та економічного розвитку опинялись в полі їх зору: «Зупинимо убивства собак у Хорватії!», «Проголосуйте проти убивства собак у Румунії!», (адже тамтешній парламент прийняв закон, який дозволяє приспання бродячих тварин три дні після їх відловлення). «Бойкотуймо відпустки у Іспанії проти різанини собак!». А проти винищення гавкунів у Сербії виступив міністр закордонних справ Італії Франко Фратіні.

А тим часом уряд України на шляху до адаптації законодавства міжнародних стандартів у поводженні з тваринами, та створення належних умов їх утримання, в тому числі безпритульних. Зокрема у липні цього року Україна підписала Європейську конвенцію на захист тварин. За ініціативою Мінприроди у державному бюджеті на 2012 рік передбачено 30 мільйонів гривень на будівництво сучасних притулків для собак.
Гуманне ставлення до тварин – показник цивілізованого суспільства. Показник чого є любов до тварин, яке перевищує любов до людини?

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Читайте також:

Щодо стану реалізації державної політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Щодо стану реалізації державної політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження

Українцям дозволили отримувати закордонні паспорти з 16 років