in

Кому потрібно паплюжити імідж українців?

У п’ятницю, 16 грудня, у Ватикані відбулася церемонія відкриття 30-метрової української ялинки на площі святого Петра. В інавгурації взяли участь предаставники католицької, греко-католицької та православної церков. Гостями урочистостей стали Львівська чоловіча капела «Дударик», «Малі бойки» та львівські “Звіздарі”. А також багато українців з «нової» діаспори в Італії і, звісно, паломників звідусіль.

 

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Зранку цього ж дня Папа Римський Бенедикт XVI прийняв делегацію з чотирьох сотень українців. Зустріч пройшла в залі Клементина Апостольського палацу.

Визначна подія для України привернула увагу ЗМІ. До Риму прибула велика делегація українських теле- та газетних журналістів. Ті ж видання, що не змогли прислати своїх предстваників, передрукували новину від колег, вдаючись до оригінальних форм інтерпретації події.
Нажаль, навіть у цій урочистій іміджевій події дехто намагається знайти неіснуючу сенсацію.

На ряді сайтів з’явилися передруки, заголовлені: “Українська делегація показала Папі Римському безкультур´я”, “Українська делегація “відзначилася” під час аудієнції в Папи Римського”, “Делегация из Закарпатья показала Папе Римскому свое бескультурье”. Далі, цитуючи студента факультету соціальних комунікацій Папського Салезіанського університету Михайла Думинського, мова йде про те, що «дехто з делегатів заради вдалого кадру навіть вставав на оксамитові стільці. Деякі гості в кінці прийому побігли прямо по цих стільцях до Папи, щоб отримати благословення. Церемонімейстери перегородили доступ, але одиницям таки вдалося наблизитися до понтифіка».

Щоб виправити помилку журналістів Думінський зателефонував до редакції Української газети в Італії. Він дійсно супроводжував у Ватикані групу журналістів та заявляє, що автори статті приписали йому слова, невірно інтерпретувавши текст статті газети «Сегодня». Думінський визнає лише авторство фрази «Зазвичай на зустрічі з Папою не дозволяють ходити по залу». Він ласкаво просить авторів виправити. «У залі українська делегація поводила себе толерантно і виховано!” – Стверджує Михайло.

Можливість подарувати Ватикану ялинку є елементом престижу для кожної держави. Вона стає центром уваги для численних ЗМІ та багатьох мільйонів відвідувачів Риму. Для України вона є унікальною можливістю представити світові свою духовну та культурну спадщину. То чому ж комусь захотілось попсувати імідж своїх співвітчизників?


Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

На Італію обрушилася сильна злива: Рим опинився під водою, є загиблі.

В італійського парламента вимагають реформу імміграційних законів