in

Українці на Апеннінах. Нас уже мільйон?

Враховуючи зменшення міграційних потоків з України, та збільшення кількості легалізованих серед тих, що приїхали сюди раніше, можна стверджувати, що більшістьукраїнців в Італії володіють дозволом на проживання. А ті, хто бере на себе сміливість представляти, чи коментувати їх кількість називаючи міфічні цифри, висловлюють свою суб’єктивну думку, яка не має за собою жодної документальної бази.

 

Як полічити кількість наших краян, що побачили в Апеннінському півострові землю обітовану? На жаль точних даних не існує, й існувати не може. Адже певна частина українців живе тут нелегально. Все ж, опираючись на Досьє Карітас Мігрантес, який щороку подає найдетальніший аналіз міграційних потоків, можна прослідкувати динаміку росту кількості легальних українців, та оцінити їх приблизне число.

Масовий приїзд заробітчан в Італію почався в кінці 90-х. Переглядаючи архів соціальних досліджень Карітас Мігрантес, бачимо, що у 2001 році дослідники практично не беруть їх уваги. У 2002 році у списку легальних іммігрантів, на основі країни походження, ми були на 27 місці (14.035). А вже у 2005-му нас налічували 118 тисяч. Причиною такого різкого «прориву» стала тодішня загальна легалізація.

Протягом останніх років українці не здають кількісних позицій. Вони є п’ятими після румунської, албанської, марокканської та китайської спільнот. У 2008-му в Італії офіційно проживало уже 153.998 українських заробітчан, у 2009-му – 174.129, а на кінець 2010-го року – 200.730.

Легалізація перебування українців відбувається чотирма шляхами.

На зорі масового приїзду українців в Італію – під час загальних амністій.

Пізніше, за допомогою так званого «декрету флуссі», тобто працевлаштуванню на основі трудового контракту. Де-юре, роботодавці запрошують на роботу працівників, які перебувають за кордоном; але фактично, ним користуються нелегали для виходу із тіні.
Останніми роками велика частка легалів приїжджають в Італію по об’єднанні сім’ї. Більшість із них – це неповнолітні діти, та чоловіки, які потрапили сюди стежками, протоптаними їх дружинами кілька років тому.

Італійське законодавство дозволяє одруженню із нелегалами, тож певна кількість українців, отримали дозвіл на проживання після шлюбу із громадянами Італії.

Враховуючи зменшення міграційних потоків з України, та збільшення кількості легалізованих, які приїхали сюди раніше, можна стверджувати, що більшість уже володіють омріяним «пермессо». А ті, хто бере на себе сміливість представляти, чи коментувати кількість українців в Італії називаючи цифри від 500 000 до 1 000 000, висловлюють свою суб’єктивну думку, яка не має за собою жодної документальної бази.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Читайте також:

Опитування: Ви маєте дозвіл на проживання в Італії?

Хресна дорога нелегала в Італії

Українці в Італії – біла пляма у статистиці

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Рівноправ’я жінок в Італії. Зустріч жінок-іммігранток у Варезе (ФОТО)

Пенсійний вік в Італії підвищать до 66 років