in

Баррозу: Україна і ЄС підпишуть нову амбітну угоду про асоціацію

Європейський Союз має намір, як і раніше, підтримувати реформаторські зусилля уряду України і її громадян. Успіхи в політиці і економіці країни, досягнуті за 20 років незалежності, будуть зафіксовані в новій амбітній угоді про асоціацію, що включає поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі. Про це пише голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в своїй статті у виданні “Дзеркало тижня. Україна”.

За словами Баррозу, в угоді “будуть модернізовані відповідно до сучасних вимог контрактні відносини, що є між Україною і ЄС”.

Зі свого боку Євросоюз просить Україну “підтвердити прихильність основним цінностям, яких зобов’язані дотримуватися всі держави-члени ЄС”, – дотримання прав людини, демократія і основні свободи, верховенство права і свобода слова.

Ще один з можливих шляхів до розвитку і зміцнення стосунків України і ЄС лежить через розширення контактів між простими людьми, зазначає Баррозу. Він висловив упевненість, що сторонам вдасться досягти введення безвізового режиму. “Я глибоко упевнений в тому, що можливості для відвідин українськими громадянами країн Євросоюзу розширяться ще більше після успішної реалізації плану дій з лібералізації візового режиму, над яким ми сьогодні разом працюємо”, – зазначає він.

Нагадаємо, 18 липня ц.р. міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко та комісар ЄС з питань торгівлі Карел Де Гухт під час переговорів у Брюсселі висловили думку, що Україна та Європейська Комісія можуть погодити всі принципові положення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС до саміту Східного партнерства, що запланований на 29 вересня 2011 р.

Сторонни також констатували, що переговори між Україною та ЄС про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі вийшли на завершальну стадію.

31 травня ц.р. Прем’єр-міністр України Микола Азаров назвав дискримінаційною позицію Європейської комісії в переговорах щодо Зони вільної торгівлі. Зокрема, він зазначив, що залишається 3 неврегульованих питання, а саме про квотування української сільгосппродукції, послуги автоперевізників та географічних назв товарів.

Раніше Кабмін затвердив план заходів щодо збільшення переваг та мінімізації негативних наслідків створення ЗВТ України з ЄС. План передбачає продовження адаптації законодавства України до законодавства ЄС, проведення моніторингу зовнішніх ринків, вдосконалення законодавства щодо створення сприятливих умов для залучення інвестицій в економіку Україну, гармонізацію митних процедур України до законодавства ЄС, приведення національних ветеринарних, санітарних, фітосанітарних, екологічних норм, стандартів, технічних регламентів та умов у відповідність з європейськими та міжнародними стандартами.

10 травня Президент Європейського парламенту Єжи Бузек під час зустрічі з головою ВР Володимиром Литвином висловив думку, що до кінця ц.р. буде отримано позитивний результат “хоча б в плані підписання угоди про асоціацію”.

Україна та ЄС почали переговори про створення зони вільної торгівлі – 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, який регламентує відносини України і ЄС, буде називатися “Угода про асоціацію”.

http://www.rbc.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Києві пройшов V Всесвітній форум українців (ВІДЕО)

«Чужина – це трясовина, яка затягує», – учасниця пішої прощі родин мігрантів Самбір-Зарваниця