in

Верховна Рада узаконила трудову імміграцію

Верховна Рада ухвалила закон про зовнішню трудову міграцію, який входить до пакету законопроектів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС.

За відповідне рішення проголосували 304 нардепи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається в тексті ухваленого закону, документ визначає правові та організаційні засади державного регулювання зовнішньої трудової міграції та соціального захисту громадян України за кордоном (трудових мігрантів) і членів їх сімей.

Законодавчий акт визначає зовнішню трудову міграцію як переміщення громадян України, пов’язане з перетинанням державного кордону, з метою здійснення оплачуваної діяльності в державі перебування. 

Водночас зазначається, що дія закону не поширюється на громадян України, які шукають притулок чи отримали притулок у державі перебування; осіб, які здобувають освіту, професійну підготовку та підвищують кваліфікацію за кордоном; працівників дипломатичної служби та інших органів державної влади, які працюють у закордонних дипломатичних установах України; осіб, які перебувають у відрядженні за кордоном.
Читайте також: Чотири мільйони українців залишаться без роботи через нові міграційні правила Росії – Гіржов

Документ передбачає, що права трудових мігрантів, зокрема на належні умови праці, винагороду, відпочинок і соціальний захист, регулюються законодавством держави перебування та міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою. Громадяни України, які здійснювали оплачувану діяльність у державі перебування до набрання чинності цим законом, прирівнюються у своїх правах до трудових мігрантів.

Водночас в ухваленому законі окремою статтею прописано порядок оподаткування доходів трудових мігрантів, які повинні здійснюватися в порядку та розмірі, встановлених державою перебування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами. Резиденти України з урахуванням норм міжнародних договорів згідно з цим законом мають право на зарахування податків і зборів, сплачених за межами України, під час розрахунку податків і зборів в Україні відповідно до норм Податкового кодексу.

«Під час перебування за межами України трудовий мігрант зобов’язаний забезпечити повноту та своєчасність сплати податків і зборів за майно, розташоване на території України, що належить йому на праві власності або перебуває в оренді, зокрема шляхом призначення уповноваженої особи», – йдеться в законодавчому акті.

Закон набирає чинності з 1 січня 2016 року.

________________________________________________

Більше новин:

 

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

З Мілана в Україну вирушило 16 тон гуманітарнаої допомоги

Міняю жінку: життя дітей у італійській родині довело українку до сліз