in

Виконання Україною плану дій не гарантує скасування віз до ЄС

Остаточне рішення ухвалюватимуть Європарламент і Європейська рада “з урахуванням загального стану взаємин Євросоюзу і України”. Основну частину документа займає перелік з 60 вимог ЄС до України, розбитих на 4 блоки: безпека документів; нелегальна міграція, громадський порядок і безпека; міжнародні відносини та фундаментальні права.

Планується, що Україні буде виконувати ПД в два етапи: перший з них передбачає адаптацію законодавства до вимог ЄС, другий – імплементацію прийнятих законодавчих норм.

Так, перша вимога ЄС – відмова від закордонних паспортів, що використовуються сьогодні, і перехід до біометричних паспортів.

“При цьому повинна бути забезпечений адекватний захист персональних даних”, – наголошується в тексті ПД. Так звані “старі закордонні паспорти” червоного кольору з вклеєною фотографією повинні бути “поступово виведені з обігу”. Однак не виключено, що ЄС може зажадати припинити їхню дію достроково.

Серед інших вимог ЄС ухвалення нового законодавства у сфері міграційної політики, укласти угоду з європейською структурою Eurojust (орган міждержавного співробітництва в сфері юстиції та безпеки) і ратифікувати низку документів ООН і Ради Європи.

Другий етап виконання ПД набагато більш витратний. Зокрема, Україна повинна “забезпечити адекватну інфраструктуру, технічне обладнання, фінансові та людські ресурси” для роботи прикордонників та усіх пов’язаних з ними установ.

У документ також увійшли пункти, не пов’язані безпосередньо з видачею паспортів, ні з питаннями перетину кордону, ні з міграцією громадян третіх країн. Зокрема, ЄС зобов’язав Україну переглянути або зовсім скасувати реєстрацію (прописку) українських громадян та іноземців, що законно перебувають на території країни.

Серед інших вимог ПД, – надання “повного, ефективного доступу до отримання закордонних паспортів всім українським громадянам, в тому числі  людям з обмеженими можливостями та інших чутливих групах”.

Крім того, Україна взяла на себе зобов’язання прийняти і втілити в життя нову стратегію боротьби зі злочинністю. При цьому критерії ефективності в документі відсутні.

Коментуючи ж заяви президента Віктора Януковича про те, що безвізовий режим з ЄС можливий вже в 2011 році, джерела видання відзначають, що до цього часу вдасться виконати лише першу частину документа. За їхніми прогнозами, скасування віз можлива лише в 2014-15 р.р. При цьому як нагадують співрозмовники газети, мова йде лише про короткострокові візи.

http://gazeta.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Біометричний паспорт українцю коштуватиме вдвічі дорожче, ніж європейцю

Неаполь. Плетиво думок Ірини Нич