in

Виставка до Дня Соборності та Свободи України очима діаспори

Державна архівна служба України, Центральний державний архів зарубіжної україніки проводить виставку до Дня Соборності та Свободи України

20 січня 2012 р. у приміщенні Центрального державного архіву зарубіжної україніки (м. Київ, вул. Солом’янська, 3) буде відкрито документальну виставку до Дня Соборності та Свободи України.

«На виставці будуть експонуватися близько двох десятків документів з фондів ЦДАЗУ за 1924–1992 рр., що розповідають про передумови і наслідки проголошення Злуки, розуміння українськими емігрантами соборності як основ існування Української держави, відзначення дня соборності та незалежності українцями за кордоном», — говорить куратор виставки Артем Папакін.

Серед документів виставки – статті з питань соборності України і відзначення свята в еміграції, роботи про проголошення Злуки УНР і ЗУНР, запрошення на святкування 22 січня за кордоном. На виставці, зокрема, представлені брошура М. Чубатого про державний лад в Західній Україні після Злуки з УНР, вперше видана у 1920 р., статті В. Прокоповича, М. Сціборського, М. Ґалаґана, а також повідомлення про святкування 22 січня у Франції в 1992 році, разом з відзначенням Акту проголошення незалежності України та результатів всенародного референдуму 1 грудня 1991 р.

Довідка:
Соборність усіх українських земель від Карпат до Кавказу було одним з головних завдань українського національного руху початку ХХ ст. 22 січня 1919 р. на Софійському майдані у Києві перед вселюдними зборами було декларовано злуку Української Народної Республіки (проголошеної 7 листопада 1917 р. в Києві) та Західно-Української Народної Республіки (проголошеної 13 листопада 1918 р. у Львові) в одну державу. Вперше в українській історії Західна та Східна Україна формально опинилися в складі однієї національної держави. Українцями всього світу 22 січня (як день, коли у 1918 р. проголошено незалежність УНР) святкувалося також як день незалежності України – відповідний декрет прийняв Уряд УНР 19 січня 1919 р. Враховуючи велике історичне і політичне значення Акту Злуки УНР і ЗУНР для сучасної України, у 1999 р. президентським указом 22 січня встановлено День соборності України.

Виставка триватиме по 31 січня 2012 р. Вхід вільний. Часи роботі архіву: кожен день крім вихідних з 9-00 до 18-00.
Контактна особа:
Папакін Артем Георгійович, куратор виставки,  начальник відділу використання інформації документів ЦДАЗУ

тел. (044) 248 91 26
тел./факс (044) 520 05 17
ahpapakin@tsdazu.gov.ua
mail@tsdazu.gov.ua
http://tsdazu.gov.ua/ua.html

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Допоможіть знайти Романа Бучака

Причиною аварії Costa Concordia став людський чинник