in

Від українців вимагають реєструватися в посольствах після прибуття з країн ЄС лише у виняткових випадках – МЗС

Інформація про те, що для отримання шенгенської візи деякі консульства держав-членів Європейського Союзу в Україні вимагають від громадян України залишити як заставу “внутрішній” паспорт та інші документи, не відповідає дійсності, стверджують у Міністерстві закордонних справ України.

“Наші європейські партнери підтвердили, що зазначена інформація цілком безпідставна”, – сказав у середу в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” директор департаменту консульської служби МЗС України Андрій Олефіров.

За його словами, реагуючи на появу в ЗМІ відповідної інформації, МЗС терміново провело консультації з послами деяких країн Євросоюзу, акредитованими в Україні, а також зустріч із керівниками консульських відділів дипломатичних представництв Іспанії, Італії, Німеччини та Франції.

“Як і раніше, керуючись нормами візового кодексу ЄС та своїми національними законодавствами, під час видачі віз консульства країн Шенгенської зони мають першочергове завдання переконатися, що задекларована під час оформлення візи мета перебування того чи іншого громадянина в країнах ЄС відповідає реальній”, – зазначив А.Олефіров.

Він нагадав, що охочі залишитися на постійне проживання або працевлаштуватися в країнах ЄС мають оформити національну візу відповідної країни, а не шенгенську, згідно з якою термін перебування в країнах Шенгенської угоди не повинен перевищувати 90 днів упродовж 180 днів. Водночас іноземець, який планує відвідати рідних у Франції, має звертатися по візу саме у французьке консульство.

“Саме з цієї логіки виходять консульства, коли вимагають надання тих чи інших документів. Цим пояснюються і вимоги деяких консульств щодо здійснення реєстрації після повернення. Проте, за офіційною інформацією консулів представлених країн, таку процедуру допускає їхнє національне законодавство”, – заявив він.

Водночас українську сторону запевнили, що така реєстрація робиться “винятково вибірково і лише в тих випадках, коли існують обґрунтовані сумніви щодо наміру тієї чи іншої особи повернутися з території країн ЄС на батьківщину після закінчення терміну дії шенгенської візи, а не залишитися там на постійне проживання”.

“Як правило, це стосується лише невеликої кількості тієї категорії громадян, які мають намір отримати шенгенську візу вперше”, – додав дипломат.

 

http://www.interfax.com.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Папа Римський особисто привітав українців з ХХ Днем Незалежності (ФОТО)

Руслана Кріль: «Хочу жити на моїй рідній землі і для неї»