in

В’їзд українців до Шенгену не буде автоматичним після скасування віз – європейські експерти

    В’їзд українців в Шенгенську зону не буде відбуватися автоматично навіть після можливого введення безвізового режиму з Євросоюзом.

На цьому наголошується в результатах дослідження, проведеного консорціумом прикладних досліджень з міжнародної міграції (САRIM) і оприлюднених під час прес-конференції в УКРІНФОРМІ на тему: “Виклики безвізового режиму з Україною та Молдовою очима експертів з ЄС”, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

“Навіть після можливого введення безвізового режиму в’їзд в Шенгенську зону не буде вирішуватись автоматично”, – сказав координатор юридичного відділу консорціуму Серджо Мананашвіллі.

За його словами українці, перетинаючи зовнішні кордони країн-членів, повинні будуть обгрунтувати мету та умови своєї поїздки, а також підтвердити намір залишити територію країни-члена після закінчення терміну перебування.

Крім того, безвізова мобільність буде можлива лише для власників біометричних паспортів, додав він. Мананашвіллі підкреслив, що відсутність ефективного механізму моніторингу в межах безвізового режиму може призвести до виникнення ситуацій, “в яких мета і тривалість, заявлені та письмово підтверджені у присутності прикордонника, можуть не відповідати справжній меті і тривалості запланованого перебування, створюючи, таким чином, прогалину, якою можуть скористатися недобросовісні мандрівники”.

Координатор соціального та політичного відділу САRIM Сушанік Макарян вказала, що мігранти, що вже знаходяться в ЄС, будуть частіше відвідувати свої рідні країни.

“Однак наявність фінансових коштів більшою мірою, ніж візові вимоги, буде основним фактором, що впливатиме на рішення українських мігрантів подорожувати з країни в країну”, – сказала вона.

Нагадаємо: експерти з Європейського Інституту у Флоренції передбачають, у разі скасування віз для України, тимчасовий стрибок міграції із збільшенням кількості сумлінних відвідувачів і, можливо, зростання кількості сумлінних працівників. Водночас, безвізовий режим між Україною та ЄС стимулюватиме контакти між різними категоріями висококваліфікованих робітників.

Василь Короткий

http://www.ukrinform.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У митному законодавстві України відбулись зміни

Після руйнівних землетрусів українки в Італії стали героїнями