in

Дочасні вибори президента України в Італії опинилися на межі зриву

   Українські громадяни, які мешкають в Італії, як ніколи раніше мобілізувалися для участі в дочасних виборах 25 травня. Проте через бюрократичні перепони не всі з них зможуть опустити бюлетень в урну.

Такої активності виборців не спостерігали навіть на президентських перегонах у 2004 році. Активісти громади вважали своїм громадянським обов’язком якнайширше сприяти організованому проведенню цих виборів, ціною власного часу проводячи роз’яснювальну роботу щодо участі у виборах та збираючи заяви громадян про зміну виборчої адреси.

Завдяки активній співпраці громади та проведення виїздних консульських обслуговувань, обрати наступного президента виявило бажання близько 15 тисяч осіб. Проте через бюрократичні перепони не всі з них зможуть опустити бюлетень в урну.

Йдеться про недоліки в процесі включення до Державного реєстру виборців. Згідно з інформацією Посольства України в Італії, зокрема, на дільницю в Римі було подано 5521 заяву щодо зміни виборчої адреси. Їх опрацювали та передали компетентним органам в Україну для включення до уточнених списків. Таким чином, на 7 травня разом з громадянами, зареєстрованими на закордонній виборчій дільниці № 900031 раніше, мало б бути 7467 виборців. Натомість у попередніх списках, отриманих із Києва 8 травня, було лише 3516 імен.

Як стало відомо, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Італії Євген Перелигін 9 травня звернувся до Михайла Охендовського, і попросив голову Центральної виборчої комісії особисто посприяти вирішенню питання максимального включення всіх подань для голосування на території Італії. На думку посла, існує величезна загроза неможливості проголосувати, тільки на римській виборчій дільниці – близько 4 тис. наших співвітчизників.

Український дипломат слушно прогнозує вкрай негативну майбутню реакцію українських громадян, які завчасно звернулися до ЗДУ й у вирішальний день не зможуть віддати свій голос через неспроможність відповідальних осіб виконати законодавство України щодо виборів президента України в частині формування реєстру виборців.

Нагадаємо, згідно з даними МВС Італії, в країні лише офіційно проживають близько 250 тисяч українців. Можливість скористатися правом голосу надано на трьох виборчих дільницях у Римі, Мілані та Неаполі, незалежно від наявності в них дозволу на проживання. Це викликає неабиякі труднощі в реалізації конституційного права українців: щоб дістатися виборчої дільниці, потрібно власним коштом подолати сотні кілометрів, здебільшого двічі (для внесення у списки виборців і в день голосування). Активісти громади часто організовують масовий доїзд із регіонів. Нескладно уявити непередбачуваність реакції українців, які, приїхавши на дільницю, не знайдуть свого імені у списку виборців.

До слова
«Українська газета» в Італії, на сайті https://www.gazetaukrainska.com/ проводить опитування читачів щодо їх преференцій на наступних виборах. За результатами лідирує Петро Порошенко(35.4%), за ним слідують Олег Ляшко (24.6%), Ольга Богомолець (11.5%) та Дмитро Ярош (7.9%).

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський “Майдан” vs. російська пропаганда

Чи поширюється на заробітчан соціальна пенсія?