in

Діаспору (і заробітчан) заохочують інвестувати в українців

В інтернеті з’явився ресурс “Гуртомат“, який закликає діаспору вкладати в українців, що живуть в Україні.

Його створили кияни Тарас Левицький, Артем Цівінський та переселенець із Донецька Павло Чеботюк, повідомляє Газета по-українськи.

Вони сподіваються, що завдяки їхньому проекту українські підприємці знайдуть інвесторів серед співвітчизників, які виїхали за кордон.

“Українська діаспора – одна з найчисельніших та найорганізованіших у світі. Де є українець – все до ладу: і порядок наведений, і робота зроблена. Так звані заробітчани, де б вони не були, користуються пошаною серед місцевих жителів. Окрім природньої кмітливості, українцям притаманні неабиякий хист до інновацій та вдача підприємця. Тому не дивно, що наші земляки створюють власний бізнес за першої-ліпшої можливості”, – розповідає Gazeta.ua співзасновник ресурсу “Гуртомат” Тарас Левицький.

Його колега Артем Цівінський переконаний, що таких прикладів у світі більш ніж достатньо. Ідея проекту, за його словами, знаходиться у площині взаємолюдських стосунків, спогадів і переживань, патріотизму.

“Гуртомат – це толока, що відкриває нові горизонти та можливості для співпраці українців на світовому рівні. Гуртом, як відомо, легше впоратися, ніж поодинці. Особливо, якщо мова йде про фінанси. І це розуміє кожен підприємець – від початківця до акули бізнесу. За офіційною статистикою нас, українців, по всьому світові розсіяно близько 50 мільйонів. А от статистики про те, скільки серед закордонних побратимів успішних бізнесменів, готових спонсорувати малий та середній бізнес в Україні, немає”, – говорить Левицький.

Принцип роботи ресурсу дуже простий. Аби його зрозуміти, організатори наводять такий уявний приклад:

Пан Василь – успішний підприємець, родом із села Великий Букрин, уже десять років живе та працює в Італії, час від часу надсилаючи допомогу батькам та рідні.

Разом із тим у Василя є вільні кошти для розвитку бізнесу в Україні, але немає можливості керувати українським бізнесом та контролювати хід справ на відстані 3 тис. км.

Тож пан Василь обирає проект на порталі та інвестує в нього, скажімо, $1 тис. Попередньо інвестором паном Василем проводиться аналіз поданих до інвестування проектів та їхня перспективність.

Підприємці планують, що їх сайт запрацює на повну потужність уже за півроку.

Нагадаємо, на думку експертів, діаспора може замінити міжнародні кредити. Якби кожен закордонний українець вклав в Україну $100, загальна сума сягнула б $1,2 млрд. Цього вистачило б покрити 40% дефіциту державного бюджету. 2016 року він становитиме 75 млрд грн.

_________________________________________________

Більше новин:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Що робити щоб подати заяву на декрет флуссі у цьому році

Готуються до відкриття нові пункти пропуску до Угорщини та Польщі