in

Діти трудових мігрантів мають отримувати соціально-психологічну допомогу – Юрій Павленко

   Діти трудових мігрантів зазнають багато психологічних проблем через неможливість спілкування зі своїми батьками або одним із батьків, саме тому вони мають отримувати соціально-психологічну допомогу з боку держави. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час круглого столу «Соціальне сирітство. Що робити з поколінням дітей трудових мігрантів», який відбувся у Верховній Раді.

«Будь-яка дистантність є шкідливою для дитячо-батьківських стосунків, для кожного дорослого і малого, хто потрапляє в таку ситуацію. Отже причини дистантності батьків і дітей можуть бути різними, а психологічні наслідки для дитини часто є подібними і завжди негативними», – зазначив Ю.Павленко.

За його словами, затверджена Указом Президента від 22 жовтня 2012 року Національна Стратегія профілактики соціального сирітства на період до 2020 року визначає сім’ї трудових мігрантів як сім’ї, що потрапили у складні життєві умови. «Президент поставив завдання забезпечити соціальний супровід дітей, батьки яких є трудовими мігрантам. До кінця наступного 2014 року Мінсоцполітики має розробити та затвердити стандарти надання допомоги дітям, батьки яких є трудовими мігрантами», – сказав Уповноважений Президента.

Водночас Юрій Павленко наголосив, що акцент у роботі з цією категорією сімей та дітей має робитися на наданні психологічних послуг, «адже фінансове питання зазвичай у цих сім’ях вирішене». У зв’язку з цим, за його словами, необхідно:

    розробити навчально-методичний посібник для фахівців з соціальної роботи щодо допомоги дітям трудових мігрантів, зокрема з питань соціальної адаптації, профорієнтації тощо;
    запровадити перепідготовку та/або підвищення кваліфікації соціальних педагогів, шкільних психологів, працівників соціальних служб з акцентом на роботі з дітьми трудових мігрантів;
    ввести обов’язкове проходження шкільними психологами практикуму щодо здійснення постійного нагляду та психоемоційної допомоги дітям трудових мігрантів, розлучених з батьками.

«Курс України на євроінтеграцію зобов’язує нас переглянути основні державні стандарти щодо допомоги та підтримки родин з дітьми, в тому числі виробити найкращу систему забезпечення прав дітей у сім’ях трудових мігрантів», – резюмував Уповноважений з прав дитини.

Внесений членами міжфракційного депутатського об’єднання “Рівноправ’я” Іриною Бережною та Олександром Фельдманом на розгляд парламенту законопроект щодо подолання соціального сирітства в сім’ях громадян, які працюють за кордоном пройде експертну оцінку в Управлінні Уповноваженого Президента України з прав дитини.

http://www.president.gov.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Паперові дозволи на проживання змінюють вигляд

Єврокомісія: від мігрантів у країнах ЄС більше користі, ніж шкоди