in

Закон про біометричні паспорти хочуть скасувати

Фракція “Реформи заради майбутнього” проти того, щоб біометричні дані вказували у соціальних, пенсійних посвідченнях, водійських правах.

Фракція “Реформи заради майбутнього” закликає президента України Віктора Януковича накласти вето на прийнятий минулої п’ятниці закон “Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України”.

Про це заявив лідер фракції Ігор Рибаков, зазначивши, що його фракція не підтримала цю законодавчу ініціативу.

“Ті, хто лобіював “проходження” закону через сесійну залу ВР, стверджують, що закон увімкне зелене світло запровадженню безвізового режиму з країнами-членами ЄС, – зазначив Ігор Рибаков, – Дійсно, відповідним указом президента України, у квітні цього року, був затверджений План дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для України. І справді, одним із пунктом Плану є прийняття закону щодо запровадження в Україні документів для виїзду за кордон з електронним носієм біометричної інформації”.

Однак, зауважив політик, у прийнятому законі до переліку документів, в яких необхідно буде вказувати біометричні дані українців, чомусь потрапили і соціальне посвідчення, і посвідчення застрахованої особи, і пенсійне посвідчення, і посвідчення особи з інвалідністю, і посвідчення водія.

“Чи в ЄС наполягають, аби, приміром, в українських пенсіонерів були посвідчення з біометричними даними? Ні! Тоді виникає питання – кому вигідно штампувати мільйонним тиражами документи, за виготовлення яких громадяни змушені будуть викладати солідні суми? Очевидно, підприємству, яке й буде цим займатися!”, – переконаний Ігор Рибаков.

Окрім того лідер фракції “Реформи заради майбутнього” наголосив, що біометричні дані будь-якої людини є складовою персональних даних, а тому їх обсяг має визначатися, як мінімум, відповідним законом України.

“Реформи заради майбутнього” У прийнятому ж документі вказано, що обсяг біометричних даних буде встановлюватися Кабінетом міністрів України. При цьому не зазначено, які саме біометричні дані будуть заноситися в паспорти та інші посвідчення особи українців. Відбитки пальців? Сітківка ока? Аналіз крові? Відповіді на ці питання нема. Не кажучи вже про те, що збір біометричних даних – відповідно з прийнятим законом – буде здійснюватися приватною компанією. Тобто, дані про мільйони наших громадян опиняться в розпорядженні приватних осіб. Чи сподобається це громадянам? Навряд чи”, – наголосив Рибаков.

Також за словами Рибакова, прийнятий закон обмежує конституційні повноваження Президента України щодо визначення системи центральних органів виконавчої влади.

“У законі ж ці функції перебирає на себе Верховна Рада, котра має визначати структуру центрального органу виконавчої влади у сфері міграції. Окрім того, прийнятим законом визначається порядок оформлення дипломатичного та службового паспорта України, хоча, за Конституцією, регулювання цих питань належить виключно до повноважень Президента”, – нагадав політик.

“Отже, підсумовуючи, прийнятий закон абсолютно не відвідає ані нашій Конституції, ані інтересам наших громадян, ані здоровому глузду”, – наголосив Рибаков.

На його думку, прийнятий закон вигідний тим, хто маючи право на виготовлення усіх вищезазначених документів, отримає доступ до мільярдних державних коштів.

“А з іншого боку – матиме можливість залізти у кишені до наших громадян, адже посвідчення особи, котре містить біометричні данні, буде обходитися українцям дуже недешево”, – заявив народний депутат.

Тому, впевнений лідер фракції “Реформи заради майбутнього”, закон “Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України” – елементарний спосіб збагатитися певним структурам, які займаються виготовленням відповідних документів”.

“Тим більше, мова йде про колосальні суми – як з державного бюджету, так і з кишень наших громадян та про спосіб отримання конфіденційної інформації, яка стосується кожного громадянина”, – додав політик.

“Саме тому фракція “Реформи заради майбутнього” закликає президента накласти вето на цей абсолютно корупційний документ і не допустити, аби певні спритні структури збагачувалися за рахунок держави та її громадян та володіли приватною інформацією щодо кожної людини”, – наголосив лідер фракції Ігор Рибаков.

 

http://tsn.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Синдроми молодих націй: Італія і Україна

Депутати дали добро на заміну паперових паспортів