in

Залякування “хворими мігрантами” – ДЕЗІНФОРМАЦІЯ

   Заяви про те, що мігранти приносять до України “нетипові” чи “екзотичні” захворювання, не мають жодного фактичного підґрунтя. Про це свідчить офіційна відповідь на запит, отримана Проектом “Без кордонів” ГО «Центр Соціальна Дія» від Центральної Санітарно-Епідеміологічної Служби МОЗ України.

Доволі часто в українських засобах масової інформації, публічних виступах політиків, заявах представників певних політичних партій, повідомленнях прес-служб державних структур повторюється перелік “загроз”, що їх начебто “несуть із собою” мігранти, які прибувають до України. Одним з чільних острахів, пов’язаних із прибуттям мігрантів до України, зазвичай називають занесення ними “екзотичних”, чи “нетипових” хвороб, – про що повідомляють як про факт, що відбувається у теперішньому часі.

Проект “Без кордонів” змушений констатувати, що оприлюднення подібних тверджень зазвичай відбувається без перевірки наведеної інформації.

Для отримання офіційної інформації щодо кількості випадків занесення мігрантами до України “екзотичних” захворювань, Проект “Без кордонів” періодично звертається із відповідним запитом до Центральної Санітарно-Епідеміологічної Станціїї (ЦСЕС) МОЗ України. Остання натепер, вичерпна і однозначна відповідь ЦСЕС МОЗ України, отримана учасниками Проекту, є ідентичною попереднім: “Випадків занесення в Україну “екзотичних” інфекційних хвороб мігрантами, як у поточному році, так і у попередні роки, не зареєстровано”.

Звичайно, можливість прибуття до України з інших країн осіб, які є носіями збудників “екзотичних” захворювань, виключити неможливо— незалежно від громадянства цих осіб. Але так само очевидно, що натепер за всі роки незалежності України не зареєстровано жодного підтвердженого факту, який міг би виправдав твердження, що мігранти “несуть із собою рідкісні для України захворювання”.

Проект “Без кордонів” закликає засоби масової інформації, прес-служби та ЦГЗ українських державних структур, відповідальних посадовців та громадських діячів, – не поширювати у суспільстві неправдиву інформацію. Подібні заяви не лише вводять в оману тих, до кого вони звернені, -а й сприяють поширенню ксенофобських настроїв у суспільстві, без жодних на те підстав.

Копія відповіді ЦСЕС МОЗ України додається. У відповіді невірно вказано дату подання запиту учасником ГО “Центр Соціальна Дія”, який було подано 2012-го року

Джерело : Без кордонів

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Олімпійський комітет Італії погрожує виключити “Лаціо” з Серії А

В’їзд українців до Шенгену не буде автоматичним після скасування віз – європейські експерти