in

Заробітчани могли би підняти економіку України за китайським зразком – Лановий

За 9 місяців 2011 року з-за кордону в Україну надійшло $5,1 млрд приватних грошових переказів.Це на 21% більше, ніж за той же період торік, порахували в Національному банку України (НБУ). З цієї суми нелегально ввезли $679 млн.

Заробітчани з Італії, Чехії передають гроші на Україну водіями мікроавтобусів, що курсують через кордон. Через банківські перекази $2,402 млрд, ще $2 млрд – через міжнародні платіжні системи.

У той же період іноземні інвестиції в Україну, за даними Державної служби статистики, становили $4,7 млрд. Основний інвестор – Кіпр. У цій країні український бізнес має офшорні компанії. Вони відмивають доходи, отримані в Україні.

Водночас, в Україні зростає дефіцит зовнішньоторговельного балансу. Наприкінці 2011-го він досягнув рекордної позначки в $11 млрд.

Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий у коментарі Gazeta.ua назвав таку ситуацію абсурдною.

“Держава примушує людей їхати за кордон, щоб вони заробили грошей, і їхні родини могли прохарчуватися та купити собі одяг. Наші заробітчани можуть присилати і більше. Хоча що це за економіка? Це абсурд”, – сказав він.

За його словами, Україні потрібна програма повернення працівників з-за кордону.

“Там працюють не лише няньками, будівельниками. В США, Британії працюють наші програмісти, менеджери. За сприяння держави вони повернуться з іншою освітою, менеджментом, культурою і зв’язками. Вони нам тут поставлять бізнес, допоможуть отримати кредити та інвестиції”, – зазначив Лановий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін взяв у борг ще $76 мільйонів

Як приклад президент Центру ринкових реформ навів Китай, де була розроблена програма повернення хуацяо – заможних емігрантів, що втекли від комуністичного режиму в Індонезію, Сингапур, Гонконг та США.

“Їх умовляли: “Приїжджайте, працюйте, вкладайте капітали. Ми створимо вам усі умови”. Вони повернулися з грошима, досвідом і зв’язками. Своїм економічним піднесенням Китай значною мірою завдячує цим людям. Чи дбає хтось в Україні про залучення в Україну “мізків”? Чи є плани щодо наших хуацяо – кваліфікованих науковців, менеджерів, які виїхали за кордон через скруту? Нема”, – констатував Лановий.

Сергій ГРОМОВИЙ

Газета по-українськи

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Кардинал Болонії відвідав на Різдво українську громаду

Телекомпанія RAI оголосила про скорочення бюджету на 95 млн євро