in

Заробітчани не поспішають повертатися в Україну з кризової Європи

   Через кризу у Європі українські заробітчани почали масово втрачати роботу, проте додому повертатись не поспішають, оскільки безробіття за кордоном переживати значно легше, ніж в Україні

За словами трудових мігрантів, які вже по 10-15 років працюють офіційно за кордоном, якщо на чужині ти втратив роботу, то навіть допомоги з безробіття, що складає близько 400 євро, вистачає на таке-сяке проживання, плюс інколи трапляються невеликі підробітки, доходи з яких можна не афішувати, пише «Фокус».

Ті ж гастарбайтери, які наважуються за відсутності перспектив працевлаштування повернутись в Україну, з жахом хапаються за голову. Вони просто звикли жити в цивілізованій демократії і відвикли від тотальної української корупції.

Наприклад, відкриваючи власну справу в ЄС можна сміливо розраховувати на грошову підтримку від країни. В Україні ж навпаки, почати свій бізнес можна лише витративши величезні кошти на різні довідки, дозволи, папірці та хабарі. Враховуючи цілковиту непристосованість до реалій рідної країни, більшість заробітчан воліють терпіти безгрошів’я у Європі та чекати там на кращі часи, ніж бути жебраком на Батьківщині.

За даними центру ведення програм ЮНЕСКО, через безробіття в ЄС в Україну рано чи пізно будуть змушені повернутись 70% заробітчан. Вже зараз 30-40% трудових мігрантів в Італії сидять на голодному пайку та працюють за мізерні зарплати. Зі свого боку, влада в особі міністра соцполітики Сергія Тігіпка запевняє, що держава може зараз запропонувати мігрантам роботу з конкурентними зарплатами, проте заробітчани в це не вірять, знаючи українські реалії.

Нагадаємо, за підрахунками Міністерства соцполітики, за кордоном наразі працюють близько 3 млн. громадян України. За неофіційними даними, їх кількість сягає 5-6,5 млн.

Варто також зазначити, що за підсумками другого кварталу поточного року заробітчани переказали на Батьківщину 1,782 млрд. дол., що складає 4% від ВВП країни.

http://vidomosti-ua.com/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вибори-2012 найпроблемніші з часів Помаранчевої революції, – КВУ

Спілкування без кордонів у Стрийській бібліотеці