in

За кордон не випускати!

    Для чого придумали візи і чому влада не хоче, аби українці могли вільно їздити до ЄС

Скільки б нам не розповідали про євроінтеграцію, українці не відчуватимуть себе частиною Європи, поки треба буде оформляти візи, аби туди потрапити. Чимало людей, які стоять на Євромайдані, ніколи не були у ЄС, не кажучи вже про тих, кого привезли на Антимайдан. Для тих, кого називають тітушками, мабуть, і поїздка до Києва – перша в житті. Саме тому заклик Європарламенту якнайшвидше підписати з Україною угоду про безвізовий режим – на часі. Адже розповідати про європейські цінності людям, які у “Європах не бували”, все одно що розповідати про нову страву, не давши скуштувати. Та, виявляється, українська влада проти того, аби українці могли вільно подорожувати Європою. І саме українська сторона гальмує запровадження безвізового режиму з ЄС.

Життя у резервації

Конституція України гарантує нам свободу пересування. Але влада робить усе для того, аби ми не могли нею скористатись. Навіть в середині країни. На потяг пускають тільки з паспортом. “Укр­залізниця” за останні роки скасувала стільки потягів, що частина населених пунктів залишилась взагалі без залізничного сполучення. Потяг “Львів – Луганськ”, який їхав через усю Україну, торік скасували. Авіасполучення є лише між кількома великими містами країни. Утім, вартість авіаквитків така, що людина з середньою зарплатою не може собі дозволити злітати у справах зі Львова до Києва. Від початку року кількість пасажирських перевезень в середині країни скоротилась на 3%. Одне слово, робиться все для того, аби мешканці сходу і заходу не могли їздити одне до одного в гості. Зрозуміло, що людям, які за життя жодного разу не виїжджали за межі області, можна розповідати все що завгодно про “західняків-фашистів” і “східняків-бандитів”.

Часом здається, ну як можна вірити у цю дурню про Європу і геїв, про те, що після вступу в ЄС соціальні служби забиратимуть дітей у бідних українців і віддаватимуть на усиновлення бездітним європейцям? Можна. Бо 77% (!) українців ніколи не були за кордоном (дані Research and Branding Group). А з 23% тих, що хоч раз перетинали державний кордон, – лише 17% були далі, ніж Росія, Туреччина та Єгипет.

Чим, як не обмеженням свободи пересування, є те, що українці повинні мати окремий паспорт для виїзду за кордон? Який, до речі, обходиться недешево. Тому не дивно, що, намагаючись збудувати поліцейську державу, влада не хоче, аби населення мало можливість їздити в Європу і бачити, як там живуть люди. Саме тому заклик польських депутатів встановити безвізовий режим для українців уже зараз, не чекаючи, коли Україна виконає усі вимоги, так не сподобався Азарову. Прем’єр-міністр України заявив, що перед тим, як пускати українців без віз до ЄС, мусить проконсультуватись з Росією. “Введення безвізового режиму з ЄС означає відкриття безвізового режиму для громадян з країн ЄС на нашому східному кордоні… Російська сторона висловила занепокоєння з цього приводу, адже буде втрачено контроль на кордоні, і навіть лунали виступи окремих російських політиків щодо введення віз для громадян України, що для нас є категорично неприйнятним. В даній ситуації без участі трьох сторін буде дуже важко знайти компромісне рішення», – заявив Азаров. У будь-якій нормальній країні прем’єр після такої заяви мав би піти у відставку. Адже з його слів виходить, що або Україна перестала бути суверенною та незалежною державою, або Азаров не знає, що громадяни ЄС, так само, як і громадяни Росії, США, Канади, уже багато років їздять в Україну без віз.

Влада бреше про одностатеві шлюби, бо боїться антикорупційного закону?

На мітингу на підтримку влади у минулі вихідні Азаров продовжив відверто брехати на тему безвізового режиму. “Опозиційні лідери розповідають байки про те, що підпишемо Угоду (про асоціацію з ЄС) і завтра будемо без віз їздити в Європу. Нічого подібного. Ми повинні виконати ще цілий перелік умов… Ми повинні узаконити одностатеві шлюби, ми повинні прийняти закон про рівність сексуальних меншин”, – заявив він. Так, ми і справді повинні виконати декілька умов, але про одностатеві шлюби не йдеться. До речі, такі шлюби дозволені не у всьому Євросоюзі, а лише у деяких країнах.

“План дій щодо лібералізації візового режиму Україна отримала ще у 2010 році. Зі ці три роки уже багато чого зроблено в цьому напрямі, – каже експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Костянтин Кравчук. На сьогодні залишається лише чотири вимоги, які треба виконати, аби підписати угоду про безвізовий режим. Перша – прийняти закон щодо боротьби з корупцією. Друга – стосується медичного забезпечення біженців, які перебувають на території України. Третя – внести деякі зміни до закону про біометричні паспорти. Четверта – прийняти антидискримінаційні закони. Причому сексуальна орієнтація згадується лише раз. Йдеться про те, що людині не можуть відмовити у працевлаштуванні чи звільнити з роботи через сексуальну орієнтацію. Про одностатеві шлюби не йдеться взагалі”.

За словами експерта, якби Україна виконала ці чотири вимоги уже найближчим часом, то уже за півтора-два роки українці могли б вільно подорожувати Європою. Утім, безвізовий режим діятиме лише для туристичних поїздок терміном до 90 днів, без права на працевлаштування у ЄС. “Якщо для туристичних поїздок не потрібна буде віза в ЄС, то кількість поїздок до Європи зросте. Що більше людей зможуть побачити Європу на власні очі, тим важче їм буде нав’язувати якісь стереотипи щодо ЄС”, – каже Костянтин Кравчук. З останніх заяв перших осіб держави складається враження, що була б їхня воля, вони б залюбки повернулись до практики Радянського Союзу, де діяли не лише в’їзні, а й виїзні візи. Тобто перед тим, як поїхати за кордон, треба було спочатку отримати від СРСР дозвіл на виїзд. На сьогодні виїзні візи залишились лише у Вірменії та Узбекистані (узбецькі студенти мусять давати підписку про невиїзд з країни на час навчання, а молоді жінки для отримання такої візи – дозвіл батька або чоловіка). Куба скасувала виїзні візи лише торік. Але “з міркувань національної безпеки” кубинцям можуть відмовити у виїзді за кордон. Як видно з останніх подій, деяких “неугодних” українців також перестали випускати з країни.

Бізнес на візах

До Другої світової війни жителі різних країн могли більш-менш вільно перетинати кордони. З міркувань безпеки після війни запровадили візовий режим. Тепер візовий режим використовують насамперед для боротьби з нелегальними трудовими мігрантами. Кожна країна зацікавлена у тому, аби до неї приїжджали туристи витрачати гроші, а не гастарбайтери – заробляти і пересилати їх на батьківщину. Утім, навіть ті країни, які намагаються стимулювати потік туристів, не хочуть відмовлятись від платних віз. Адже лише на видачі віз консульства заробляють шалені гроші. Так, консульство Польщі у Львові, мабуть, є однією з найприбутковіших польських компаній, що працюють за кордоном. Адже саме це консульство видає найбільше віз з усіх консульських представництв Польщі у світі. Скажімо, цьогоріч лише за перші півроку Польща видала українцям 326 тисяч віз, майже половину з них видало саме консульство у Львові. Окрім тих щасливців, які мають право на безкоштовне оформлення віз, усі інші мусять сплачувати 35 євро консульського збору. Тобто навіть якщо припустити, що українці платили лише за кожну другу візу, то Польща заробила на видачі віз понад 5 мільйонів євро. Загалом, за оцінкою експертів, українці щороку витрачають майже 40 мільйонів євро на отримання шенгенських віз. Тобто те, що Європа готова підписати угоду про безвізовий режим, означає, що вона дозволяє українцям зекономити мільйони євро.

До речі, не лише українці скаржаться на труднощі з оформленням віз. Виявляється, візу в Україну отримати не легше. Скажімо, коли ми їдемо відпочивати у Єгипет, то візу нам проставляють в аеропорту. На сьогодні вона коштує 15 доларів, а з травня наступного року подорожчає до 25 доларів. Однак єгиптянам, які хочуть приїхати в Україну, дозвіл на в’їзд обходиться у кілька разів дорожче. Мало того, що їм доводиться зібрати таку ж купу документів, як на шенгенську візу, то ще й консульський збір у диппредставництвах України за кордоном невиправдано високий. Так, разова віза для поїздки в Україну коштує 85 доларів, дворазова віза – 130 доларів, багаторазова – 200 доларів США. Віза в Україну потрібна громадянам усіх країн Латинської Америки, Африки, Азії та Океанії.

http://www.wz.lviv.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

“Io, badante ucraina, in prima linea negli scontri di Kiev”

Як розмитнити авто в Україні у 2015 році