in

ЗМІ: грудневий саміт Україна-ЄС відбудеться, але угоду не парафують

На грудневому саміті Україна-ЄС угоду про асоціацію, швидше за все, парафовано не буде. Про це пише “Дзеркало тижня. Україна” з посиланням на свої джерела.

Як cтверджує видання, швидше за все, саміт відбудеться 19 грудня, як і заплановано.

“З парафуванням Угоди про асоціацію справи йдуть менш оптимістично. Хоча профільний комітет Європарламенту і затвердив позавчора проект рекомендацій ЄП для Ради ЄС і Єврокомісії, в якому закликає якнайскоріше завершити всі процедури, пов’язані з цією угодою, і парафувати документ до кінця року, на саміті, за інформацією “Дзеркала тижня”, це навряд чи станеться”, – мовиться в матеріалі.

“Джерела і з українського, і з європейського боку неофіційно говорять приблизно одне і те ж: парафування на саміті не виключено, але маловірогідно”, – пише видання.

Ймовірніше, що документ буде парафований не на саміті, а в скромнішій обстановці, щоб уникнути помпи і участі перших осіб, відзначає “Дзеркало тижня”.

“Ще одна причина, що примушує європейську сторону думати про відстрочення парафування, – це зникнення мало не останнього важеля з і без того ефемерного арсеналу інструментів впливу на українську владу”, – мовиться в матеріалі.

Наголошується, що після парафування угоди необхідно мінімум півроку для підготовки документа до підписання (перекладу всіма мовами країн ЄС, внутрішньодержавних процедур і тому подібне).

“Якби Янукович & До демонстрували будь-який рух назустріч побажанням ЄС в демократичній сфері, можна було б спокійно займатися технічною роботою”, – пише видання.

“Але за цих півроку вони повністю знищать опозицію, зовсім задушать свободу слова і остаточно скотяться до авторитаризму”, – стурбовано говорять наші європейські співбесідники. Тому парафування УА Євросоюз може залишити як “морквину”, отримати яку Україна зможе тільки якщо продемонструє “істотний прогрес” у сфері демократії”, – повідомляється в матеріалі “Дзеркала тижня”.

Відзначимо, що у свою чергу в ПАРЄ зростаэ розчарування Україною в аспекті виконання Києвом узятих на себе зобов’язань.

Керівництву країни з Брюсселя посилають чіткий сигнал, що все, що відбувається в аспекті декриміналізації статті, по якій було засуджено екс-прем’єра Юлію Тимошенко, буде враховуватися при підготовці до саміту Украъна-ЄС, який запланований на 19 грудня в Києві.

Нагадаємо, що на 19 грудня заплановано саміт України-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту пропонує, щоб Європарламент рекомендував Європейської комісії парафувати Угоду про асоціацію з Україною, “якщо це можливо, до кінця 2011 року”.

Єврокомісія, в свою чергу вважає, що поки що не випадає міркувати, чим закінчиться для України саміт у грудні.

Зазначимо, що для Польщі євроінтеграція України безпосередньо пов’язана з Тимошенко.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

«Поцілункова» рекламна кампанія Benetton обурила Обаму й Папу Римського

Феминістичний прорив Ватикану (ВІДЕО)