in

З усіх українців хочуть зібрати податок за приховані заощадження

Декларування хочуть провести в четвертому кварталі цього року. Поки неясно, чи буде оголошена податкова амністія

Влада повернулися до питання про “нульову декларацію”. Так, в проекті бюджетної резолюції-2017 згадується про введення одноразового добровільного декларування майна фізосіб і запуску непрямих методів контролю за відповідністю доходів і витрат громадян, повідомляє газета “Сегодня”.

За даними глави ДФС Романа Насирова, це може виглядати так: українців зобов’яжуть декларувати свої заощадження, якщо вони більше 1 млн грн, і заплатити за них в казну 5-10% від податку (дані про нерухомість і транспорті вказувати не доведеться, бо вони є в реєстрах, не потрібно декларувати і офіційну зарплату. – Авт.).

“Тобто, якщо у людини є готівка до 1 млн грн, йому не треба нічого декларувати. Ми пропонуємо таке декларування провести в четвертому кварталі цього року, щоб в 2017-й вийти, розуміючи, скільки грошей у населення на руках. Адже, за різними оцінками, їх то $60 млрд, то $100 млрд”, – каже Насиров. При цьому, за його словами, поки що залишається спірним питання: чи буде оголошена податкова амністія, або все ж українцям доведеться заплатити податки за приховані заощадження і активи. Швидше за все, таки будуть встановлені ставки податку на доходи фізосіб – в межах 5-10%, в залежності від перебування грошей (на рахунку за кордоном або в Україні) і їх походження.

Схеми такого декларування не остаточна. “Як саме це відбуватиметься, поки важко прогнозувати, оскільки в ВР вже зареєстровано кілька законопроектів. Але, швидше за все, пріоритетним для реалізації в життя стане позиція робочої групи ВР по деофшоризацію (декларування дозволить боротися з приховуванням доходів за кордоном. – Авт.). Тим більше що в її складі працюють представники Мінфіну, НБУ, ДФС”, – вважає економіст Андрій Забловський. Він побоюється і негативної реакції українців на нововведення: “Багато хто боїться, що якщо задекларують, умовно, 100-200 тис. грн, то потім ДФС буде і далі проводити перевірки, щоб виконати план або отримати хабар, якщо це нечистий на руку інспектор. Тому слід провести максимум обговорень і роз’яснень”.

________________________________________________

Більше новин:

 

 

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Родичі жінки-безхатько, що «оселилась» у Римі, знайшлись у Львові

Духовність, освіта, спорт та єдність: в Казерті відбувся «Ювілейний День Молоді»