in

Кабмін вніс до ВР законопроект про біометричні паспорти, що засвідчують особу та надають право на виїзд за кордон

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект № 10036-1 від 20 лютого 2012 р. про документи Україну, що засвідчують особу, що підтверджують громадянство України, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Згідно з поданим Кабміном законопроектом документи України, що засвідчують особу, що підтверджують громадянство України, дають право на виїзд і в’їзд в Україну. Планується, що документ буде містити машинозчитувальну зону, в якій буде відтворюється, крім оцифрованого образу особистості і оцифрованого підпису наступна інформація: назва держави; реквізити документа; прізвище, ім’я; стать; громадянство; дата народження, місце народження. Також буде відтворюється додаткова біометрична інформація про відбитки вказівних пальців рук осіб, які досягли дванадцятирічного віку.

За оформлення, обмін документів Україну, що засвідчують особу, що підтверджують громадянство, що дають право на виїзд і в’їзд в Україну (крім дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, проїзного документа біженця, проїзного документа особи, якій надано додатковий захист), справляється державне мито, державний збір, а за проведення таких дій за кордоном – консульський збір у порядку і розмірах, визначених законодавством.

Крім того, законопроектом визначено, що паспорт громадянина України видається особам, які не досягли шістнадцятирічного віку строком на п’ять років, а особам, які досягли шістнадцятирічного віку – на десять років. У паспорті громадянина України міститься наступна інформація: назва держави; реквізити документа; прізвище, ім’я; стать; громадянство; дата народження, місце народження; оцифрований образу особистості; оцифрований підпис.

Проект закону передбачає запровадження посвідчення громадянина України.

Посвідчення громадянина України є документом Україна, що засвідчує особу, підтверджує громадянство на території Україні. Видаватися таке посвідчення буде особистостям, які досягли шістнадцятирічного віку. На посвідчення громадянина України замість оцифрованого образу особистості вклеюється фотографія, а підпис не підлягає оцифрування.

Проектом акта також прописано, що посвідчення громадянина Україна дійсно для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

У Перехідних положеннях законопроекту також уточнюється, що видані до набрання чинності відповідного закону, в разі його прийняття, документи, що засвідчують особу, що підтверджують громадянство України, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну, є дійсними протягом строків, визначених нормативно-правовими актами, згідно з якими вони були видані, і не підлягають обов’язковому обміну. У разі обміну таких документів, обов’язковому поверненню підлягають документи, на заміну яких буде виданий документ, передбачений цим законом.

Відповідний законопроект був розроблений Міністерством юстиції і ще до його офіційного опублікування піддався критиці з боку народних депутатів. Зокрема, мова йде про відсутність у законопроекті Мін’юсту норм, що забезпечують захист і конфіденційність внесеної в документи біометричної інформації.

Крім того, варто зазначити, що урядовий законопроект є альтернативним до внесеного раніше закону № 10036 від 10 лютого 2012 ініційований народними депутатами України Валерієм Коновалюком (ПР), Володимиром Мойсиком (НУ-НС) та Іриною Бережною (ПР) про документи, що засвідчують особу , її спеціальний статус і підтверджують громадянство України.

http://www.rbc.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Два українці загинули в автокатастрофі в Теано

Українців зобов’яжуть виробити біометричні документи