in

Микола Рябчук: Путін планував вторгнення в Україну ще за Помаранчевої революції

   Публіцист і співредактор видання «Критика» Микола Рябчук вважає, що вторгнення російських сепаратистів було сплановане Росією ще після Помаранчевої революції. На думку українського інтелектуала, Путін став жертвою власної пропаганди, повіривши, що українці зі східних регіонів підтримають російську експансію. Про це він розповів під час конференції у Римі «Європа та Україна після виборів 25 травня».

16 червня американський Університет Джона Кебота в Римі (JohnCabotUniversity) організував захід, присвячену подіям в Україні. Крім українського представника на ньому виступав професор Лондонського університету Ендрю Вільсон (AndrewWilson, UniversityofCentralLondon) та посол Хорватії в Італії Дамір Грубіша (DamirGrubisa, AmbassadorofCroatiatoItaly). Дипломати, інтелектуали та студенти різних країн, які навчаються в Римі, обговорили причини і перебіг українсько-російського конфлікту та можливу участь Євросоюзу та США у стабілізації ситуації.

Микола Рябчук наголосив, що було б занадто спрощено аналізувати український конфлікт за параметром походження чи етнічної приналежності. Политичний аналитик підкреслив, що ідеологічно це боротьба між прорадянським та прозахідним векторами розвитку. І Росія уособлює прорадянський напрямок.

«Звісно, етнічні росіяни значно більше прихильні до радянської ідеології, ніж українці. Вони мають набагато більше причин приймати радянську, Російську імперію як свою власну. Етнічні українці не можуть прийняти цього, але теж не всі. Я наведу вам кілька прикладів. Дві третини українців є чітко антирадянськими, але одна третина є прорадянською. В етнічній групі росіян пропорція протилежна.  Третина – протирадянська і дві третіх – прорадянські. Але, звісно, в кожній групі є свої особливості», – зазначив Рябчук. Він підкреслив вплив таких факторів як рівень освіти та вік.

«Звісно, найбільш ймовірно, що етнічний українець з вищим рівнем освіти, молодшого віку, який живе на заході чи в центрі України буде прозахідним і навпаки. Але є ще багато факторів», – додає публіцист. Він переконаний, що сьогодні в Україні наступили шанси змін і проведення реформ, які ми втратили у 1991 та 2004 роках. І саме цього, на думку журналіста, і боїться Росія. У разі нашого успіху Путіну буде важко пояснити, чому тоталітарна система, яку він побудував, краща за демократичну європейську.

«Вторгнення Росії було заплановане ще від періоду Помаранчевої революції, я маю багато підстав так вважати. Але, звісно, був елемент імпровізації. Путін сподівався, що східна Україна буде підтримувати його. Це феномен всіх авторитарних режимів: в якийсь момент лідери починають вірити у власну пропаганду. Особливо, коли альтернативні джерела інформації закриті, вони починають вірити в те, що самі кажуть. Так і сталося.

Впродовж багатьох років путінська машина повторює ту саму  мантру: що українці – не нація, що українці – це те саме, що росіяни. Нібито незалежна Україна – така собі патологія. Більшість людей не хочуть ніякої незалежності, вона стала результатом роботи місцевої номенклатури та деяких націоналістів, – кажуть вони». Рябчук вважає, що саме тому Путін повірив, що багато українців, які говорять російською, сплять і бачать себе частиною Росії. Тому Росія, коли почала своє вторгнення, чекала на підтримку місцевих. Але вона змогла отримати тільки Крим та створити деякі проблеми на Донбасі.

Микола Рябчук порівняв реакцію Єросоюзу на російське вторгнення в Україну з жартом (коміксом), опублікованим в Нью-Йорк Таймс: «Зібралися всі західні лідери у Франції і на обіді Обама каже пану Орланду: Може, ми маємо покарати Путіна і не дати йому торта?».

За понад 20 років незалежності в Україні ніколи не проливалась кров мирних людей до цього часу. І цього б не сталося без втручання Росії. Це почав Янукович, тому що був керований російським впливом. І тепер це відбувається під час російського вторгнення. Це головний виклик для України та Європи, – зазначив Рябчук. «Всі інші проблеми ми зможемо вирішити», – переконаний він.

Христина ЗАНИК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Лист із “золотої клітки”

“Коста-Конкордію” розбиратимуть в Італії попри небажання страхової компанії