in

Мігранти зможуть голосувати за депутатів-мажоритарників

   Народні депутати спільно з громадськими організаціями розроблятимуть зміни до законодавства, які гарантуватимуть реалізацію виборчих прав українців, що тимчасово проживають за кордоном. Про це під час брифінгу заявили парламентарії Олег Канівець (позафракційний), Олесь Доній (позафракційний), Андрій Шевченко (фракція «Батьківщина») та голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Насамперед, підкреслив О. Канівець, існує проблема соціальної справедливості. «Наші співвітчизники, котрі працюють і проживають за кордоном, тільки торік інвестували в українську економіку за офіційними даними 7,5 мільярда доларів, а за неофіційними — вдвічі більше. Трудові мігранти — найбільші інвестори нашої економіки, а отже, вони беруть активну участь у житті держави і тому справедливо вимагають забезпечення своїх прав у повному обсязі», — наголосив народний обранець.

О. Доній зазначив, що повернення виборчих прав сотням тисяч українцям матиме суттєве соціальне значення. Йдеться переважно про суспільно активних громадян, котрі, проживаючи за кордоном, цікавляться тим, що відбувається в Україні.

А. Шевченко вважає, що питання відновлення виборчих прав наших трудових мігрантів необхідно розглядати в контексті підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, а також в ключі подальшої інтеграції України в спільноту демократичних держав Європи.

У свою чергу, О. Черненко зауважив, що забезпечення повного виборчого права для українців, які проживають за кордоном, потребує суттєвого вдосконалення законодавства. По-перше, не всі наші трудові емігранти перебувають на обліку. Це пов’язано з труднощами процедури реєстрації, яку необхідно спростити. По-друге, є проблеми з використанням свого права голосу навіть у зареєстрованих за межами країни наших виборців. По — третє, питання забезпечення українцям за кордоном права голосу в одномандатних округах треба вирішити в рамках конституційних реформ, а також із дотриманням прав інших виборців та осіб, що балотуватимуться.

http://www.golos.com.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Після підписання угоди Україна-ЄС Росія може ввести візи для українців

Студенти. Дозвіл на проживання буде дійсний протягом усього навчання