in

Навіщо кликати заробітчан додому?

Коли слухаєш заклики окремих політиків про необхідність повернути українців, що працюють за кордоном, в Україну, виникає почуття, що вони елементарно не розуміють ситуацію. Що будуть робити ці люди, коли повернуться до України, де реальне безробіття складає 10-15%?

Згідно з рейтингом Світового банку, за підсумками 2010 року Україна посіла 20-те місце за надходженням валюти від громадян, що працюють за кордоном. За даними СБ, від українських заробітчан надійшло $5,6 млрд (за даними НБУ – $5,8 млрд).

Може, це для когось видасться дивним, але сусідами Україна за цим рейтингом є США, де надходження валюти від її заробітчан становили $5,277 млрд, і Росія з показником $5,263 млрд. Хоча, якщо порівняти кількість населення України та Росії, то швидше всього України в цьому рейтингу виграє.

Експорт своїх трудових ресурсів з метою отримання високої валютної виручки використовують багато країн, і дуже успішно. Мексика за підсумками 2010 року отримала за рахунок своїх гастербайтерів $22 млрд. Філіппіни – $21 млрд. Але і вони не можуть змагатися з Індією і Китаєм. За підсумками 2010 року, китайські гастербайтерів перерахували на батьківщину $54 млрд, а індійські – $51 млрд.

Але не варто вважати, що лише країни, що розвиваються, орієнтуються на експорт своєї робочої сили. Та ж Франція в 2010 році отримала від своїх співгромадян, що працюють за кордоном, більше ніж $15 млрд, а Німеччина – $11 млрд. Інша справа, що французи і німці, які працюють за кордоном, – це насамперед висококваліфіковані фахівці, які наймані у французьких і німецьких компаніях за кордоном. Наші ж заробітчани, за рідкісним винятком, – це перш за все низькокваліфікована робоча сила, яка дуже часто працює за кордоном нелегально.

Тому на сьогодні складно підрахувати кількість українців, що працюють за кордоном. За різними підходами, їх набереться від 2 до 5 млн осіб. А в результаті того, що вони працюють нелегально, їх заробіток нижчий за середньоєвропейський. Відповідно, вони не є такими ж щедрими до своїх українських родичів, як французи чи німці.

Коли слухаєш заклики окремих політиків про необхідність повернути українців, що працюють за кордоном, в Україну, виникає почуття, що вони елементарно не розуміють ситуацію. Що будуть робити ці люди, коли повернуться до України, де реальне безробіття складає 10-15%? І навіщо Україні позбавлятися надходжень валюти, які за своїм обсягом значно перевищують приплив валюти за фінансовим рахунком? (За підсумками 2010 року, профіцит фінансового рахунку становив лише $1,477 млрд)

Швидше, навпаки – потрібно не закликати українців повертатися в Україну, а стимулювати їх від’їзд на заробітки за кордон. При цьому українським дипломатам було б доцільно лобіювати інтереси українських гастербайтерів за кордоном, і вимагати, аби вони працювали там легально або хоча б мали можливість мешкати в цих країнах легально. Це було б більш корисно, ніж витрачати величезні гроші на різні міжнародні заходи з «посилення дружби між народами». Дружба виникне сама по собі, якщо наші гастербайтери матимуть добрий заробіток.

P.S. Надходження валюти від гастербайтерів по інших країнах СНД в 2010 році:

– Таджикистан – $2,2 млрд

– Азербайджан – $1,4 млрд

– Молдова – $1,38 млрд

– Киргизія – $1,27 млрд

– Арменія – $0,97 млрд

– Білорусь – $0,36 млрд

– Казахстан – $0,29 млрд

Відомостей щодо Узбекистану та Туркменістану немає.


Олександр Охріменко,

президент Українського аналітичного центру

http://www.epravda.com.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Тото Кутуньо в “Палаці Україна” засипали квітами, але він обіцяє повернутися

Не 46 мільйонів…