in

На безвізовий режим України та ЕС доведеться ще зачекати

У понеділок, 22 листопада, в Брюсселі відкрився 14-й саміт Україна-ЄС за участю президента Ради Євросоюзу Германа Ван Ромпея, голови Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу та українського президента Віктора Януковича.

Київ сподівався на підписання угоди про асоційоване членство, пише журналіст видання «Независимая газета» Тетяна Івженко.
Документ мав би включати в себе окремі угоди про безвізовий режим і про зону вільної торгівлі між Україною та Евроспілкою. Однак головним підсумком цьогорічного саміту повинно було б бути підписання чергового плану дій з підготовки до введення безвізового режиму між Україною та ЄС. Адже в документі немає конкретних дат, повідомили джерела в українському дипломатичному корпусі.

За їх словами, план являє собою перелік завдань, які потрібно вирішити Україні, перш ніж скасовувати візи. Серед необхідних завдань: ступінь захисту кордонів, питання демократії, дотримання прав людини і свободи слова в України – вже майже риторичні питання для України. ЄС, у свою чергу, планує проводити кожні півроку моніторинг ситуації в Україні і паралельно досліджувати, як скасування візового режиму позначиться на країнах Європи.

Після завершення саміту лідери Євросоюзу відзначили, що 2011 рік стане важливим для відносин з Україною. У свою чергу Віктор Янукович запевнив, що Україна буде виконувати усі зобов’язання, щодо співпраці з ЄС для якнайшвидшого підписання Угоди, повідомляє сайт  korrespondent.net.

Набагато швидше, ніж очікувалося, буде вирішено питання із зоною вільної торгівлі. Передбачається, що, датою підписання відповідної угоди буде перша половина червня 2011 року. За словами заступника міністра економіки України Валерія П’ятницького вже досягнуті домовленості про безмитне постачання продукції таких галузей, як металургія і машинобудування, а також легка промисловість. Але невирішеними залишаються проблеми з умовами торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Тетяна Костюк
Реджіо ді Калабрія

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Заарештовано боса Каморри Антоніо Іовіне

Італія пропонує навчати українських мігрантів італійської мови