in

Низька зарплатня штовхає українців за кордон – демографи

   Низька зарплата є основною причиною виїзду українців за кордон – такими є результати дослідження Держкомстату та Інституту демографії і соціальних досліджень.

Як розповіла директор інституту Елла Лібанова, пошуки заробітків є метою еміграції у 80% випадків.

Решта, за її словами, виїздить з різних причин – самореалізація, турбота про дітей або політичні мотиви, однак останнє здебільшого стосується тих, хто вважає себе елітою.

Середня зарплата трудового мігранта з України, за результатами дослідження, становить 930 доларів. У Німеччині ця сума досягає 1800 доларів, у Польщі може бути меншою за 600 доларів.

Загалом найбільше українців зараз працює у Росії. Як стверджують в Інституті демографії, їхня кількість становить 500 тисяч людей. Стільки ж трудових мігрантів із України працюють разом у Польщі, Чехії та Італії. Ще 200 тисяч – в Іспанії, Португалії, Угорщині та Білорусі.

Тоді як, за даними Державного комітету статистики, середньомісячна зарплата по Україні за січень-травень 2013 року склала 3143 грн.

Основна частина трудових мігрантів з України займається будівництвом та домашнім господарством.

Дослідження проводили 2012 року. В його рамках опитали майже 50 тисяч українців.

Освіта на експорт

Кількість мігрантів могла б бути ще більшою, припускають дослідники. За словами директора соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрія Биченка, до 40% українців стверджують, що хотіли б працювати за кордоном, а для молоді цей показник перевищує 60%.

Однак на заваді їхньому виїзду – не лише візова політика, а й мовний бар’єр: приміром, лише 4% українців регулярно отримують інформацію англійською мовою, стверджує експерт.

Найбільш кваліфіковані працівники їдуть до Німеччини, найменш освічені – до Росії.

40% мігрантів займаються роботою, яка не потребує жодної кваліфікації, хоча частина з них мають дипломи. 30% усіх, хто виїхав, мають вищу освіту, стверджує Елла Лібанова.

Найбільшу проблему для України, за її словами, становить саме виїзд високоосвічених людей: “Якщо поїде один Ейнштейн, то навіть тисяча молодих фізиків його не замінять”.

“За нашими фахівцями, починаючи зі студентської лави, слідкують провідні міжнародні компанії”, – додає економіст Ерік Найман.

“Головне багатство”

Міграція, за словами пана Наймана, дає й позитивний ефект – щороку заробітчани переказують додому 6-7 мільярдів доларів, що є один з важливих джерел поповнення валютних резервів.

Однак притік валюти невдовзі може перерватися, оскільки мігранти намагаються вивезти за кордон і своїх рідних.

Подібна ситуація може обернутися для України суттєвими проблемами, оскільки через еміграцію працездатного населення уряд ризикує втратити прибутки.

“Люди – головне багатство країни, – вважає Ерік Найман. – Маса, що залишається, не здатна відтворювати ту якість життя і економіки, яка необхідна”.

Хоча, на думку Елли Лібанової, загрозу еміграції не слід переоцінювати, оскільки Україна ще за радянських часів звикла жити в умовах, коли провідні кадри опинялися у Москві. Водночас зараз, за її словами, з України не зможе виїхати більше людей, ніж потребують країни, в які вони хочуть емігрувати.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Неаполі пройшов черговий «Слов’янський базар» (ФОТО)

Presentazione della Guida “Noi Europa dell’Est”