in

Нова хвиля міграції лишить Україну без найкращих спеціалістів

Понад 850 тисяч українців цього року подали заяви на green card для виїзду на постійне місце проживання в США. За цим показником Україна вже на третьому місці після Конго та Нігерії.

А найближчими роками Україна ризикує взагалі залишитись без найкращих фахівців, – прогнозують соціологи.

“Політика дешевої робочої сили веде до втрати українського трудового потенціалу. Який ми змушені будемо поповнювати через 5-10 років. Яка якість буде тої робочої сили, яку ми змушені будемо залучати в українську економіку?” – каже соціолог Павло Розенко.

За кордоном цінять наших технологів, програмістів, науковців, медиків. Проте українці готові працювати і в сфері обслуговування, сільського господарства, на будівництві.

Скільки всього українців за останні роки виїхало за кордон у пошуках кращої долі чиновники не знають, чи 2 мільйони, чи може й 7. Наступного року збираються порахувати.

“Не тільки важливо визначити масштаби міграції, потрібно визначити причини. Як наші мігранти, які працюють за кордоном, можуть бути соціально захищеними. Обумовити, як зробити, щоб наші мігранти могли повернутися в Україну”, – каже заступник голови Держстату України Наталія Власенко.

Натомість в Україну активно їдуть мешканці африканських та азійських країн. Розповідають: сюди їдуть теж шукати щастя і заможності.

Експерти кажуть, що єдиний позитив у міграції – обмін досвідом. Але це лише тоді, коли заробітчани повертаються назад на Батьківщину.


Сергій Коротаєвський, радіо Ера ФМ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Новий уряд Італії буде при владі до 2013 року

Українська недільна школа у та міжнаціональний культурний центр Джульяно