in

Опитування: заробітчани розповіли, навіщо виїжджають з України і скільки заробляють за кордоном

Низький рівень заробітних плат змушує понад 80% трудових емігрантів України шукати кращої долі за кордоном.

 

Про це повідомила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова на прес-конференції “Чому українці виїжджають з країни?”, передає newsru.ua

“Основна маса простих людей виїздить через низьку зарплатню. Про це сказали понад 80% тих, у кого ми запитували. Вони чесно зізналися, що основна причина – це зарплата. Справді, різниця у зарплаті в Україні та в сусідніх країнах перевищує тисячу євро, тому цілком зрозуміло, що люди від’їжджають”, – сказала Лібанова, додавши, що опитуванням було охоплено 45 тисяч українців.

При цьому, за її словами, 40% цих людей працюють на тих роботах, які не потребують кваліфікації.

“А понад 30% наших трудових мігрантів мають вищу освіту. Що є дуже невтішним фактом. Особливо цим вирізняється міграція в Росію, куди їдуть дещо менш освічені люди і працюють на тих місцях, де освіта не потрібна. Найбільш кваліфіковані, з вищою освітою – це ті, хто їде до Німеччини”.

Аналізуючи тенденції щодо повернення українців на батьківщину, директор Інститут демографії та соціальних досліджень констатувала, що найчастіше додому повертаються з Росії.

“Людина не боїться, що іншим разом в Росію може не потрапити. А ті, хто їде в Німеччину, Іспанію та й навіть у Польщу чи Чехію, бояться, що вдруге їм буде важко поїхати туди, тому намагаються залишитися”.

Окрім того, вона наголосила на інших невтішних наслідках трудової міграції українців на Захід.

“Дуже часто не те, що вони не хочуть самі повертатися, – вони намагаються вивезти туди дітей та батьків. І в результаті ми втрачаємо не лише самого мігранта, а й усю його сім’ю”, – підсумувала Лібанова.

Нагадаємо, згідно з поданими Держстатом та Інститутом демографії Національної академії наук України результатами другого масштабного дослідження трудової міграції українців, проведеного за кошти ЄС, з січня 2010 року по середину червня 2012 року упродовж кордоном з метою заробітку перебувало 1,2 мільйона громадян. Варто зазначити, що з них 98,2% вже працювали, а 1,8% шукали роботу.

Підкреслимо, що найбільша кількість мігрантів зосереджена на Заході України – 10,8%, в інших чотирьох регіонах їхня частка становить 1-1,9%, а 63% українців за кордоном працюють понаднормово. Шанси українців знайти добре оплачувану роботу за кордоном значно зменшилися через затяжну економічну кризу в Європі.

Українські жінки здебільшого працюють в Італії, а чоловіки – в Росії

Також Елла Лібанова представила “портрет” трудової міграції українців за статтю та віком. “Найбільше українських жінок працює в Італії, а чоловіки здебільшого працюють у Росії. Старші мігранти – в Іспанії, середній вік яких 43 роки, в Італії їхній середній вік – 40 років, у Польщі та Росії – 37 років. І наймолодші мігранти працюють в Угорщині – 30 років”, – сказала Лібанова.

Крім того, вона назвала і розміри заробітних плат, про які повідомили українські заробітчани під час проведення Інститутом демографії та соціальних досліджень НАН України спеціального опитування.

“Трудовий мігрант сказав, що в середньому він заробляє 930 доларів. Найбільшу заробітну плату показали в Німеччині – в середньому 1800 доларів, хоча приблизно половина опитаних сказали, що вони отримували більш як 2 тисячі доларів. Далі йдуть Чехія та Італія – приблизно 1100 доларів, Португалія – тисяча доларів. І найменша зарплата в Польщі – 600 доларів. Там, як сказали наші мігранти, менше вони не заробляли”, – констатувала експерт.

Крім того, вона зауважила, що загальна кількість українських заробітчан коливається в межах 2-2,5 млн осіб. “Це аж ніяк не 7 млн, про які часто говорять деякі експерти”, – запевнила директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

______________________________________________

ІНШІ СТАТТІ, ЯКІ МОЖУТЬ ВАС ЗАЦІКАВИТИ:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський суд дозволив дивитися порно на робочому місці, але заборонив курити марихуану

Цього року прикордонники не пустили до України понад 25 тисяч іноземців