in

Пальчики залишити доведеться: візу в ЄС не відкриють без біометрії

    З наступного року українці не зможуть отримати шенгенську візу, не пройшовши процедуру збору біометричної інформації. Це стане обов’язковим незалежно від того, чи побажає громадянин отримати закордонний паспорт старого зразка або новий – біометричний.

Як повідомляють у міністерстві закордонних справ України, з кінця січня наступного року стане обов’язковою процедура збору біометричної інформації від претендентів на візу в країни шенгенської зони.
 
У повідомленні міністерства наголошується, що дана умова є вимогою Візового кодексу Європейського Союзу в диппредставництвах країн Європейського Союзу в Україні. Тому, приблизно, з кінця січня 2015 процедура по збору біометричної інформації про одержувачів шенгенської візи стане обов’язковою.
 
У Візову інформаційну базу внесуть такі дані: інформація з поданої в диппредставництво при подачі заявки на отримання візи анкети, фотографія одержувача візи (в цифровому форматі) і відбитки пальців (всіх) рук. Відбитки пальців будуть знімати за допомогою спеціального електронного пристрою.
 
Біометрична інформація не вимагатиме оновлення протягом 59 місяців з моменту занесення в базу. Після цього терміну (через 5 років) процедуру доведеться повторити (якщо буде необхідна віза, або якщо буде запроваджено безвізовий, але не вільний, як між країнами шенгенської зони, в’їзд).
 
Біометричні дані не будуть зніматися з дітей молодше 12-річного віку.
Безвізовий режим з ЄС Україна чекає до весни.

Як зазначає «Біржовий лідер», про введення безвізового режиму для українців, охочих відвідати країни Європейського союзу, йдеться не перший рік. Досі Україна не виконала навіть найбільш «просте» вимогу ЄС – введення закордонних паспортів з електронним чіпом, в який заноситься біометрична інформація про власника паспорта. Київ обіцяє, що з наступного місяця ця проблема буде усунена, і українці зможуть вільно отримати біометричний паспорт для закордонних поїздок.
 
Що стосується скасування візового режиму, то представники влади розраховують, що навесні Брюссель чітко скаже, коли це станеться. Молдова, яка почала процес євроінтеграції одночасно з Україною, вже кілька місяців має безвізовий режим з ЄС – Паспорт Молдови з її безвізовим режимом з ЄС пропонують за 7 тисяч доларів.
 
Відзначимо, що в даному випадку йдеться про безвізовий режим з країнами шенгенської зони, тому в Ірландію і Великобританію, що є членами Європейського Союзу, але в шенгенський простір не входять, українці без візи навіть після введення зазначеного безвізового режиму відвідати не зможуть. Але чи зможуть без візи відвідувати Румунію і Болгарію, хоча ці країни ЄС теж не входять в шенгенську зону.
 
Громадяни країн Європейського Союзу можуть відвідувати Україну (для туризму на термін не більше 90 днів протягом півріччя від дати першого в’їзду кожного нового циклу) без оформлення віз. Таке рішення було прийнято ще за президентства Віктора Ющенка.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Дізнатися, чи готова віза в Італію, можна телефоном

Марія Гайдай знайшла людей, сильніших від страху(ФОТО)