in

Перекази з-за кордону видаватимуться виключно у національній валюті

   Тепер грошові перекази з-за кордону видаватимуться виключно у національній валюті – за курсом, який виставить банк, що обслуговує системи грошових переказів. У результаті таких заходів НБУ заощадить понад $100 млн для поповнення золотовалютних резервів – і зажене в тінь ринок грошових переказів.

Серед новин, запропонованих постановою НБУ «Про введення додаткових заходів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України»., – обмеження на три місяці низки операцій населення з валютою. Наприклад, згідно з 13-м пунктом постанови, «видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях».

Недраматичні нововведення
Цей пункт уже викликав досить гучний резонанс у колах фінансистів та ЗМІ. Forbes опитав людей, які отримують кошти з-за кордону на банківські картки. Також ми поспілкувалися з нерезидентами, які живуть в Україні, маючи дохід у валюті. Виявилося, що ніяких драматичних нововведень ідея НБУ для них не несла, оскільки валюту по картах видавали одиниці банкоматів, та й то – за умови наявності безпосередньо валюти в самому пристрої. Отримувати ж валюту за пред’явленням платіжної карти Visa, Master Card або American Express в банківському відділенні було невигідно – адже до комісії платіжної системи додавалися при цьому як комісія банку, так і валютний курс банку. У підсумку власникам валютних карт вигідніше було знімати в банкоматах гривню – або розраховуватися безготівково.

Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЕМА в листі на ім’я Валерії Гонтарєвої назвала цей захід неточним, і попросила викласти в такій редакції: «видача готівкових коштів через банкомати банків-резидентів для клієнтів-резидентів і нерезидентів проводиться виключно у гривні».
 
Удар по грошових трансфертах
Справжнім ударом стане переведення в національну валюту всіх грошових трансфертів. Згідно з 540-ю постановою, «іноземна валюта, переказана з-за кордону на користь фізичної особи-резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку, оплачується одержувачу виключно у гривні». Нагадаємо, що грошові перекази працюючих за кордоном є вагомим каналом надходження валюти в економіку України. Згідно з даними НБУ, в 2013 році за допомогою національних та міжнародних систем переказу коштів, створених резидентами і нерезидентами, в Україну було перераховано $4,9 млрд.
До 90% переказів українці отримують від родичів, які або працюють за кордоном, або вже стали громадянами інших країн. За прогнозами, Україна могла підвищити обсяги переказів до $10 млрд. Але ефект може виявитися протилежним.

Диктат валютного курсу
Змусивши виплачувати перекази в національній валюті, НБУ на три місяці вдарив по системах грошових переказів – MoneyGram, Western Union, «Золота корона» тощо. Програють і одержувачі фінансової допомоги від рідних з-за кордону – оскільки тепер курс валюти, за яким вони отримуватимуть вже гривневі перекази, встановлюватиме банк-агент системи грошових переказів. І цей курс може виявитися далеко не найбільш вигідним. Враховуючи ж плаваючий валютний курс і девальваційні скачки гривні, нововведення від НБУ можна вважати непрямим податком на грошові перекази – на користь банківської системи.

Валюта тільки у відділеннях
Єдиним легальним шляхом для громадян залишається зняття валюти з банківського рахунку через банківське відділення. Тобто, якщо кошти зараховуються на банківський рахунок українця, він може все-таки отримати в банківському відділенні валюту. Втім, тут діє ліміт з видачі не більше еквівалента 15 000 гривень на добу. Почасти від дії постанови виграють саме банки, які залишаються єдиним «білим» каналом отримання валюти. Відзначимо, НБУ не приховує, що документ приймався після консультації, насамперед із банківським сектором.

Обмеження НБУ спрямовані на те, щоб уберегти банківську систему України від звинувачень у фінансуванні тероризму або відмивання грошей. Хоча основними каналами відмивання грошей сьогодні вважаються не грошові перекази, а, припустимо, фіктивні експортні та імпортні контракти. Головним ризиком від дії постанови стане тінізація сектору грошових переказів. Час дії обмежень – з 2 вересня по 2 грудня 2014 року.
Маргарита Ормоцадзе

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Corriere della Sera. Аби вижити в умовах російського ембарго, народився пацифізм підприємців

Шевченко зіграє за збірну світу під керівництвом Капелло