in

Перенесення Ялтинського саміту – перший результат тиску ЄС

   Саміт президентів країн Центральної Європи перенесено на невизначений термін через відмову більшості запрошених глав держав приїхати до Ялти. Але у Києва ще є шанс виправити ситуацію, вважають експерти.

Міністерство закордонних справ України у вівторок оголосило, що саміт лідерів країн Центральної Європи, який мав відбутися 11-12 травня у Ялті, перенесено на невизначений термін. Офіційна причина – неможливість лідерів низки європейських держав відвідати Україну в зазначений час. Якщо частина президентів посилалась на напружений графік, інші їх колеги відверто говорили про небажання їхати до Криму через порушення в державі прав людини.

“Перенесення є правильним рішенням”

Сам факт перенесення міжнародної конференції за п’ять днів до її початку є унікальним випадком, наголошує німецький політолог Олександр Рар. На його думку, справа не лише в тому, що на саміт відмовилась їхати європейська верхівка. Адже Янукович міг уявити, що під час зустрічі тема ув’язнення Юлії Тимошенко лунала б від усіх присутніх. А такий саміт українському президентові зовсім не потрібен. «Таке рішення було вимушеним, але воно є правильним із точки зору українського уряду, який зараз намагається робити все, щоб остаточно не втратити обличчя та не зіпсувати собі урочистості та історичні шанси, які надає «Євро-2012», – зазначає експерт.

Олександр Рар:

Рар підкреслює: на Європу скасування саміту особливо не впливає. «Вони швидше будуть відчувати своєрідний тріумф своєї політики, що вказали Януковичу на його місце, натиснули на Україну, і що цей тиск приносить істотні результати», – вважає аналітик. Перенесення ж саміту може бути лише проміжним етапом у програмі критики України Євросоюзом. У подальшому вона може зростати, що матиме негативні наслідки для обох сторін. «Україну після цього можуть взагалі не пускати до Європи та спілкуватись із нею так, як спілкуються сьогодні із Лукашенком, а в українському суспільстві залишиться глибока образа на таку поведінку європейців», – припускає Олександр Рар.

“Не можна допустити муру між Україною і ЄС”

Експерт варшавського Центру східних студій Рафал Садовський у розмові з Deutsche Welle застеріг від подальшого нагнітання теми бойкоту “Євро-2012”, яка нині активно обговорюється у європейських ЗМІ. «Бойкот також може бути використаним чинною українською владою як інструментадля мобілізації суспільства проти ЄС, що буцімто використовує подвійні стандарти стосовно України», – підкреслює він. Польський експерт вважає, що європейським політикам потрібно не скасовувати візити до України, а проводити діалог із владою. Таким чином, на думку Садовського, можна «висловити солідарність із тими людьми, які переслідуються в Україні та спробувати вплинути на позицію української влади».

Рафал Садовський:

Рафал Садовський вказує й на дилему української влади. З однієї сторони, вона хоче плідного діалогу з Європейським Союзом. З іншої – поки не бажає випускати з-за ґрат лідерів опозиції. «Я думаю, що зараз ми знаходимось у тупиковій ситуації, адже для чинного українського президента та владної верхівки головною метою є їх інтереси на внутрішньополітичній арені», – зауважує Садовський. Тому ціллю правлячої партії може бути утримання позицій всередині країни перед парламентськими виборами, навіть ціною погіршення стосунків із Євросоюзом.

Польський експерт переконаний, що нині дуже важливо «стимулювати та переконувати Україну поважати демократичні стандарти». У цій ситуації Польща може спробувати відіграти роль медіатора. «Ми маємо пам’ятати, що ситуація в Україні є не настільки поганою, як в Білорусі. І якщо Україна стане другою Білоруссю, це також буде згубним для інтересів ЄС в цьому регіоні. Тому ми маємо уникати ситуації, при якій на кордоні між Україною та ЄС буде зведено мур», – вважає він.

Як Януковичу зберегти обличчя?

Якщо ж зараз Янукович піддасться на тиск ЄС та випустить Тимошенко, цим він визнає, що він був неправим, розмірковує Олександр Рар щодо дилеми українського президента. Політолог не виключає, що до “Євро-2012” Київ і Брюссель шукатимуть компроміс. При цьому на можливі кроки Януковича назустріч у таких питаннях як лікування Тимошенко ЄС має відреагувати чітким позитивним сигналом, зокрема щодо перспективи підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, вважає Рар. Політолог припускає, що у Києва і Брюсселя є шанс виправити ситуацію ще до “Євро-2012”.

 

http://www.dw.de

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українець посів третє місце на перегонах Ferrari Challenge Europe

Співачка Жанна Шишко відзначила 10-річчя творчості в Італії