in

Саміт Україна-ЄС: Поговорили і…

19 грудня в Києві відбувся саміт Україна-ЄС. Як і очікувалося, дива не сталося – Євросоюз лише “визнав європейський вектор розвитку України”, але Угода про асоціацію так і залишилася питанням майбутнього. Від нашої країни чекають конкретних дій. Але чи під силу вони українській владі?

Говорили-балакали

Візит представників Євросоюзу до столиці Українв обговорювався ще задовго до звершення. Інтригою була присутність на саміті президента України Віктора Януковича. Адже в цей же день було заплановано засідання Вищої євразійської економічної ради. Фактично, глава держави 19 грудня мав визначитися з вектором розвитку України. І Янукович визначився. Він вибрав саміт у Києві, хоча шансів на успіх у переговорах в українського президента було не так вже й багато. Адже тривала епопея із засудженням та ув’язненням екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з кожним днем робить шанси України стати повноправним членом європейської сім’ї держав все примарнішою. Януковичу не раз ставили на вид цю справу, кажучи про переслідування з політичних мотивів. Майже за тиждень до того, як Київ відвідали глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і президент ЄС Херман ван Ромпей, в українській столиці побував єврокомісар Штефан Фюле, який відвідав Тимошенко у в’язниці. Якраз перед його візитом тяжко хвору, за словами соратників, Тимошенко перевели в нову лікарняну палату з усіма зручностями. Однак це не пом’якшило критику європейців.

Януковичу довелося дуже довго переконувати високопоставлених гостей з ЄС у тому, що Україна – демократична держава, яка поділяє європейські цінності. Його зустріч з Баррозу і ван Ромпеєм тривала на дві з гаком години довше запланованого. Ще перед тим, як зустріч завершилася, в пресу просочилися відомості про проект спільної заяви лідерів України та ЄС. “Лідери із задоволенням відзначили, що керівники переговорів досягли спільного розуміння щодо повного тексту Угоди про асоціацію, який визначить майбутнє договірно-правової бази відносин Україна-ЄС”, – йдеться в цьому документі. Євросоюз “визнає європейські прагнення України” і заявляє, що “Угода про асоціацію залишає відкритим шлях для подальшого прогресивного розвитку у відносинах Києва і Брюсселя”. “Лідери (ЄС та України) досягли загального розуміння, що дії України, зокрема, щодо поваги спільних цінностей та верховенства права будуть критично важливими для швидкості політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, у тому числі в контексті укладення Угоди про асоціацію та її подальшої реалізації”, – йдеться в заяві.

Пізніше, коли перед журналістами постали головні “винуватці торжества”, українці дізналися – Угода про асоціацію буде підписана. Але потім. “Я вірю в те, що ми зможемо дати подальший імпульс процесу руху України до асоціації та економічної інтеграції. Я також сподіваюся, що нам вдасться привезти з собою (в ЄС – Ред.) Зобов’язання України робити все можливе для того, щоб закласти подальші основи цієї асоціації”, – зазначив Баррозу. “Сьогодні ми можемо публічно заявити про те, що переговори щодо Угоди про асоціацію завершені”, – підтримав його ван Ромпей. “Україна готова до прискореної технічної підготовки Угоди про асоціацію до підписання”, – у свою чергу зазначив Янукович. “Фактично, ми вже почали імплементацію окремих його положень. Сьогодні ми підійшли до завершення роботи над текстом угоди про асоціацію, переходу до етапу його підготовки до підписання і подальшої імплементації”, – підкреслив український президент.

…Взагалі іноді складається враження, що українська влада і європейські функціонери захоплено ріжуться в гру “хто зможе довше відкладати прийняття рішення”. Так, напередодні саміту Східного партнерства Тимошенко раптом одержала двотижневу перерву в судовому засіданні. З іншого боку, ЄС не раз заявляв про те, що доля угоди про асоціацію залежить від рішення у справі Тимошенко. Ось і зараз вийшло так, що продовження розгляду апеляції Юлії Володимирівни відклали на наступний після саміту Україна-ЄС день. Напевно, у владних коридорах розраховували таким чином – не виносячи Тимошенко остаточний вирок, але і не відпускаючи її – зберегти шанси на хоча б парафування угоди з ЄС. Але не сталося, як гадалося. Європейці не менш єзуїтськи відклали все на потім, очевидно спостерігаючи за розвитком подій у Києві і залишаючи собі простір для політичного маневру…

А поки при детальному аналізі заяв політиків і тексту підсумкової заяви можна побачити, що розмови про підписання Угоди про асоціацію здебільшого так і залишилися розмовами. Щоб відбулося те, що український президент давно обіцяє українському народу, влада нашої країни повинна зробити конкретні дії, часом абсолютно протилежні раніше проведеній політиці Януковича і його оточення.

Неможливе можливо?

Формулювання щодо Угоди про асоціацію, до яких вдавалися і Баррозу, і ван Ромпей, дуже розпливчасті. Так, вони заявляли про можливість підписання Угоди про асоціацію. Однак, вони вказували на те, що для цього Україні доведеться виконати певні дії. Так, Баррозу зазначив, що саміт Україна-ЄС зрадить лише “імпульс” підписання Угоди. А що стосується безвізового режиму – ще одного “коника” в пропаганді “регіоналів”, то і для цього доведеться докласти чимало зусиль. “Ми також сьогодні обговорювали впровадження плану щодо введення безвізового режиму, і я запевняю вас, що він буде впроваджений як тільки будуть виконані всі необхідні умови”, – ухильно пояснив Баррозу. Що ж стосується європейського президента, то він ще раз дорікнув Януковичу станом української політичної системи. “Наша стурбованість пов’язана з певною політизованістю судової системи в Україні. Свідченням цього є справа Тимошенко” – пояснив європрезидент на саміті Україна-ЄС у понеділок у Києві. Ван Ромпей зазначив, що мова також йде про свободу слова в Україні і свободу зборів. “Ці принципи мають вирішальну вагу в зближенні України з ЄС та для подальшого розвитку країни як конкурентоспроможної і динамічної”, – заявив ван Ромпей. Він зазначив, що в цьому контексті дуже важливе проведення майбутніх парламентських виборів відповідно до демократичних стандартів. Очевидно, європейського гостя “вразили” вибори, які виграла в Росії “Єдина Росія”, з якою у “Партії регіонів” досить теплі, дружні і навіть партнерські відносини…

З урахуванням того, як проводяться ті реформи, на яких наполягає Міжнародний валютний фонд, навряд чи можна очікувати, що “регіонали” прислухаються до голосу європейців. Тим більше, що МВФ натомість обіцяє надати черговий транш кредиту, у той час, як європейці дуже розпливчасто говорять про Угоду про асоціацію, яку “от-от підпишуть, але потрібно виконати ще зовсім небагато дій”. Президент Янукович, між тим, дуже оптимістичний. Він упевнений, що ось-ось. “Українська сторона задоволена результатами сьогоднішнього саміту. Вважаю, що він по праву може вважатися етапною подією у розвитку двосторонніх відносин”, – заявив Янукович по закінченні саміту. “Наші переговорні команди досягли взаєморозуміння щодо повного тексту Угоди про асоціацію. Хочу підтвердити наміри обох сторін щодо прискореної підготовки тексту Угоди до парафування”, – зазначив він. Президент України зазначив, що наша країна продовжить системні внутрішні перетворення. Крім того, він запевнив, що під час саміту сторони позитивно відзначили виконання Україною першої частини плану з лібералізації візового режиму. “Ми виходимо з розуміння, що проведена в Україні робота дає підстави вже найближчим часом перейти до реалізації заключної, імплементаційної бази плану дій”, – заявив Янукович. Однак побажання ЄС щодо тієї ж судової системи президент не дуже-то коментував.

Євросоюз – Євросоюзом, але в Україні – зима, а ціну на газ для нашої країни ніхто не знижував. Ось чому, поговоривши з європейськими лідерами, Янукович взявся за вирішення проблеми, від якої залежить в тому числі і популярність його політсили. Адже збільшені ціни на послуги ЖКГ жодному політику ще підвищення рейтингу не приносили. “В якому стані зараз перебувають переговори України і Росії? У тяжкому… Чим вони закінчаться, поки сказати складно”, – заявив президент на спільній прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС. “Незважаючи харківську знижку 100 доларів, Україна платить досить високу ціну за російський газ”, – обурювався “гарант”. За словами лідера фракції ПР у Верховній раді Олександра Єфремова, сьогодні український президент особисто буде вирішувати питання про ціну на “блакитне паливо” зі своїм російським колегою. Все-таки Брюссель поки не так “близький” і не так впливає на Київ, як Москва. Та й Угода про асоціацію не стільки економічно зумовлена, скільки має пропагандистський ефект. У той же час, питання про ціну на газ залишається важливим не тільки для держави Україна, а й для найвпливовіших “регіоналів”, а за сумісництвом – українських олігархів, які підтримували президента в боротьбі за владу.


Борис Рудь

http://news.finance.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Опозиція вдячна ЄС, що «не зачиняє двері» перед Україною

На Закарпатті вилучили три мотоцикли майже за 150 тисяч