in

Україна наповнена міфами про євроінтеграцію – експерт

   «Нас там не чекають», «ми не готові», «нічого це не дасть»… Попри оголошення президентом курсу на євроінтеграцію, багато українців все одно скептично налаштовані щодо підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом і опираються не на факти, а на міфи, якими наповнена Україна, кажуть експерти.

 
Пенсіонерці з Івано-Франківщини Ірині Лабі хочеться до обох союзів одночасно. Таку невизначеність вона пояснює просто: Митний союз – це аналог знайомого їй Радянського Союзу, про який, як про період своєї молодості, вона згадує з теплотою. Водночас привабливим для неї є і європейський вектор, що культивує, на її думку, духовні цінності і дисципліну.
 
«Багато людей живе радянським часом. Тоді був контроль навіть за тими ж продуктами харчування, а тепер нема ніякого контролю. Треба, щоб він вернувся, щоб не пхали в ковбасу все, що рухається. Можливо, Євросоюз поверне цей контроль, але, думаю, хіба поколінню, народженому в незалежній Україні. У покоління, вихованого в радянський час, зовсім інакше мислення, воно далеке від того», ­– вагається у своєму виборі жінка.
 
Люди й досі недостатньо поінформовані, ними наміпулюють

 
Позиція Ірини Лаби ілюструє проблему багатьох українців, які навіть попри проголошений президентом європейський вектор зовнішньої політики все одно не можуть до кінця сформувати свою думку, куди ж нам все-таки вступати.
 
Проблема у недостатній поінформованості, пояснює директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. У рамках інформаційної кампанії «Є краща сторона Європи!» вона вже об’їхала 8 із 10 міст України (переважно Центральної, Північної та Південної України, де проживає дуже багато українців, які не визначилися у своєму зовнішньополітичному виборі, або ж тих, хто одночасно підтримує як рух України в ЄС, так і членство в Митному союзі) і зрозуміла, що Україна просто кишить міфами про ЄС, як політичними, так і економічними.
 
​​«У багатьох регіонах ставлять питання про дискримінацію, особливо сексуальних меншин. Багато людей налякані, що начебто Європейський союз вимагатиме від України офіційне запровадження гей-шлюбів. Коли пояснюєш, що кожна країна ЄС сама формує політику в цьому питанні, то люди здивовані. Вони вважають, що є певні стандарти і вони в країнах ЄС мають бути однакові», – розповідає вона.
 
Маніпулюють фактами й щодо зони вільної торгівлі, додає Альона Гетьманчук.
 
​​«Дуже багато людей ставлять запитання, чи правда, що зона вільної торгівлі з ЄС насправді не буде зоною вільної торгівлі. Оскільки Україна на сьогодні може експортувати в ЄС три мільйони тонн зерна, то після запровадження зони вільної торгівлі лише мільйон. Насправді тут є відверта маніпуляція, тому що в даний момент Україна таки експортує три мільйони тонн зерна, але на кожну тонну є мито 12 євро. Коли Україна буде в зоні вільної торгівлі, то з таким митом можна буде і далі ці три мільйони тонн експортувати, а ще один мільйон тонн буде взагалі без мита. Ніхто навіть подумати не міг, що можуть відбуватись такі відверті маніпулювання з текстом угоди і її трактуванням», ­– дивується вона.
 
Маніпуляції готуються професійно. За інтелектуальної, фінансової та моральної підтримки з Москви українські прихильники євразійських проектів активно включилися у боротьбу проти європейської інтеграції. Ведуть перед члени громадського руху «Український вибір» на чолі з кумом російського президента Віктором Медвечуком. Вони переконують українців у тому, що Україна стане країною-вигнанцем разом із Грецією, Кіпром, Болгарією і Румунією, об які, за їхніми словами, «витирають ноги».

«Посол Євросоюзу відзначає, що однією із загрозливих перспектив для України є загроза перетворення на «сіру зону» між ЄС і Росією, проте не вказує, що це насправді ціль його політики», – написав у своєму пості на сайті «Українського вибору» Віктор Медведчук.
 
Поїхав у країну ЄС – став прихильником євроінтеграції
 
Українці очікують після підписання угоди про асоціацію радикальних, раптових змін або що наступного дня всі прокинуться в іншій країні. Поряд з цим існує також і страх, що євроінтеграція знищить комфорт і затишшя, до якого звикло багато українського населення, що не бажає змін.
 
Директор соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко, спираючись на результати дослідження «Яким інтеграційним напрямом має йти Україна?», проведеному в кінці травня цього року, розповідає, що супротивники євроінтеграції відверто кажуть, що до неї не готові. Проте результати цього дослідження соціолог пов’язує зі ще одним показником, а саме з відсотком відвідування українцями інших країн. Чим частіше вони бували в європейських країнах, тим більше починали підтримувати вступ до ЄС.
 
​​«Серед тих, хто був у країнах Євросоюзу, більшість підтримує вступ України до ЄС. І той факт, що дуже мало українців взагалі коли-небудь бували у країнах ЄС, знижує рівень підтримки євроінтеграції в Україні», ­– каже Биченко.
 
За допомогою схожого дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», соціологи визначили, що українці від зближення з Євросоюзом очікують можливостей більше подорожувати, знайти роботу, збiльшення iнвестицiй в Україну, розвитку демократії, можливостi отримати кращу освiту, зменшення бідності та корупції. У свою чергу, від зближення з Росією ­– зменшення цiн на газ, зближення народiв, пiдтримку промисловості та сільського господарства.


Ірина Стельмах,

Київ, Радіо Свобода.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Убивця Тетяни Куропатюк зізнався у скоєному

Китай забезпечить Україну хлібом і салом