in

Україна та Італія посилять співпрацю в сфері забезпечення прав українських дітей, усиновлених італійцями – Юрій Павленко

   Україна та Італія посилять співпрацю в сфері забезпечення прав українських дітей, усиновлених італійцями. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко за результатами зустрічі з керівництвом Комісії з міждержавного усиновлення при Раді Міністрів Італійської Республіки, проведеної у Римі. Ця Комісія є центральним органом з питань усиновлення в Італійській Республіці.

Громадяни Італійської Республіки традиційно активно усиновлюють дітей в Україні. За підсумками минулого року 222 дитини було усиновлено італійцями (всього – 806 дітей усиновлено іноземцями); протягом 5 місяців 2013 року громадянами Італійської Республіки усиновлено 64 дитини із загальної кількості усиновлених за кордон дітей – 260.

Як повідомив Ю.Павленко, у ході зустрічі було обговорено конкретні шляхи та напрямки подальшого удосконалення українсько-італійської співпраці в сфері міждержавного усиновлення та захисту прав усиновлених громадянами Італії українських дітей.

В першу чергу Уповноважений Глави держави наголосив на необхідності своєчасної постановки на консульський облік усиновлених дітей та інформування про нове місце проживання родини, у разі їх переїзду, та обов’язку усиновителів-громадян Італії вчасно надавати звіти про умови проживання та стан здоров’я усиновленої ними дитини до дипломатичних установ України в Італії. Ю.Павленко також підкреслив неприпустимість здійснення переусиновлення іноземними судами дітей-громадян України без отримання дозволу компетентного органу України та наголосив на обов’язковості інформування української сторони про трагічні випадки з усиновленими українськими дітьми.

У свою чергу Віце-Президент Комісії Даніела Баккетта запевнила в налаштованості італійської сторони сприяти вирішенню всіх проблемних питань і щодо конкретних дітей, і щодо удосконалення двостороннього українсько-італійського співробітництва з питань забезпечення прав усиновлених українських дітей.

За результатами зустрічі досягнуто домовленості про створення спільної двосторонньої робочої групи експертів з метою врегулювання всіх проблемних питань забезпечення прав дітей-громадян України, усиновлених італійськими подружжями. За словами Ю.Павленка проведення першого засідання робочої групи передбачається восени 2013 року.

Довідково. Згідно з законодавством України дитина може бути усиновлена іноземцями у разі, якщо протягом року перебування її на централізованому обліку у Міністерстві соціальної політики України, не виявилось громадян України, які бажали б її усиновити або взяти на виховання до себе в сім’ю (під опіку, піклування, в прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу). З 2011 року в Україні заборонено іноземцям усиновлювати дітей віком до 5-ти років, крім дітей-інвалідів, а також великих родинних груп. Внаслідок активізації національного усиновлення та розвитку сімейних форм виховання кількість дітей, які усиновлюються іноземцями, невпинно зменшується. Так, протягом 2005 року іноземцями усиновлено 2110 дітей-громадян України, у 2007 р. – 1670 дітей, у 2010 р. – 1202 дитини, у 2011р. – 979; у 2012 р. – 806 дітей, протягом 5 місяців 2013 року – 260 дітей.

http://www.president.gov.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Проща родин мігрантів із Самбора до Зарваниці

RAI відмовився транслювати конкурс краси