in

Україна удосконалює законодавство про вибори

   26 травня ц.р. на виконання доручення Президента України у Міністерстві юстиції України відбулася зустріч керівника Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори – Міністра юстиції О.В.Лавриновича з послами країн-членів ЄС, Канади, США, а також представниками Європейської Комісії, ООН та інших міжнародних організацій.

Під час зустрічі О.В.Лавринович поінформував присутніх про те, що з метою розроблення проекту Закону України Про вибори народних депутатів України за ініціативою Президента України була створена Робоча група з питань удосконалення законодавства про вибори. До складу Робочої групи було включено 57 осіб представників усіх парламентських фракцій, українських та міжнародних неурядових організацій, науковців.

За результатами спільної роботи 25 травня ц.р. Робоча група завершила роботу над проектом закону. Про вибори народних депутатів України.

За словами Міністра юстиції, законопроект включає пропозиції та зауваження представників усіх, зокрема опозиційних, партій, неурядових організацій, у т.ч. попередні висновки ОБСЄ та Венеціанської комісії.

Зокрема, представниками опозиційних партій та неурядових організацій були розроблені положення закону про формування виборчих комісій та порядок підрахунку голосів, принципи самовисування в одномандатних округах. Новизною законопроекту є також узгоджене регламентування учасників виборчого процесу та спільно опрацьована процедура їх зміни, відсутність у бюлетенях позиції проти всіх тощо.

За інформацією Міністра юстиції, після оперативного перекладу законопроекту, його буде передано на експертизу до Венеціанської комісії та Міжнародної фундації виборчих систем. Одночасно документ буде опубліковано для загальноукраїнського обговорення.

О.В.Лавринович зазначив, що остаточний розгляд проекту закону у Верховній Раді та його ухвалення планується завершити за рік до наступних парламентських виборів, тобто до останньої неділі жовтня ц.р. Він висловив сподівання, що міжнародні експертні організації оперативно розглянуть законопроект та представлять свої висновки, що надасть можливість Президенту України у липні – вересні поточного року внести його на розгляд до парламенту.

Необхідно наголосити, що кінцевим результатом роботи з удосконалення правового регулювання виборів має стати приведення виборчого законодавства України у відповідність до загальновизнаних міжнародних демократичних стандартів, забезпечення реалізації прав громадян вільно обирати і бути обраними. Саме така мета ставилася Президентом України при прийнятті рішення про утворення Робочої групи.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Трагедія та комізм – нерозлучні сестри Андрія Монаха

Гарант комунікації Італії проти шахрайства у телеголосуваннях