in

Українські закордонні паспорти для дорослих та дітей

Україна виконує план дій лібералізації Євросоюзом візового режиму, тож майже щотижня приймаються нові законодавчі зміни щодо в’їзду іноземців в Україну чи виїзду наших громадян за кордон. Розмова з начальником відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВСУ в Рівненській області Лілією Драпчинською

 

— Кажуть, що нинішні «нові» закордонні паспорти з вдрукованим фото ось-ось замінять ще новішими — так званими біометричними. Яких ще змін можна очікувати найближчим часом?

— У зв’язку з тим, що Україна виконує план дій лібералізації Євросоюзом візового режиму, майже щотижня приймають нові законодавчі зміни щодо в’їзду іноземців в Україну чи виїзду наших громадян за кордон. Одна з них — біометричний паспорт. Його пробний варіант почнуть запроваджувати вже за кілька місяців. Але при цьому всі закордонні паспорти попередніх зразків будуть чинними до кінця строку їхньої дії. Отже, для виїзду наших громадян за кордон поки суттєвих змін не відбулося.

Натомість, якщо говорити про іноземців, то законодавство посилило відповідальність за порушення правил їхнього перебування в Україні. Для прикладу, якщо штраф за їх проживання на території нашої держави без реєстрації, без паспорта чи понад встановлений термін становив 340-680 гривень, то з травня — 510-850 грн. Цей штраф загрожує й тим іноземцям, які приїхали провідати знайомих чи рідних, але замість дозволених 90 діб на півроку пробули довше, не продовживши завчасно термін реєстрації свого перебування.

Ще суттєвіше збільшились штрафи для громадян України, які порушили порядок надання іноземцям житла, транспорту чи інших послуг — залежно від рішення суду, нині це вже 5100-8500 грн. Зазнати такого покарання можуть громадяни різних категорій. Як, скажімо, один з рівнян, який кілька тижнів тому по трасі Київ-Чоп підвозив на своєму авто громадянина Індії без паспорта і документів на право перебування в Україні та був зупинений працівниками ДАІ. Так само ризикують власники готелів та приватних садиб, які здають житло іноземцям, чи навіть рівняни, до яких приїхали рідні з-за кордону. Тобто нехай і дядько з-за океану приїхав, але перед тим як садовити гостя за стіл, документи перевірте, поцікавтесь, чи з ними все гаразд.

Окрім суми штрафів, змінилася також і процедура видворення іноземців, а саме розширився перелік підстав для цього, а також якщо раніше в окремих випадках йшлося про можливе видворення іноземців, то нині там фігурує законодавче «обов’язкове».

— Щодо вартості закордонного паспорта і термінів його виготовлення — все залишилося, як було, чи є зміни?

— Чи не єдине, що в Україні упродовж останніх двох років не подорожчало — це вартість закордонного паспорта, вона залишилася незмінною. Законодавство досі передбачає, що у нетерміновому порядку закордонний паспорт повинен бути виготовлений упродовж трьох місяців. Насправді ж відколи для виїзду за кордон ввели паспорти нового зразка, цей термін суттєво скоротився — місяць-півтора. Його вартість становить до 450 гривень, з врахуванням страхового поліса за 75 гривень. Більшість же цей поліса оплачує, бо без нього в багато країн неможливо виїхати, а оформлення такого документа при посольствах і консульствах обійдеться в кілька разів дорожче. Виготовлення закордонного паспорта в терміновому порядку займає до 10 діб і коштує близько 1000 гривень. І ще, у разі нагальної необхідності, скажімо, для невідкладного лікування, виготовляють паспорти до трьох діб, але це буде ще дорожче — в середньому близько 1400 гривень.

Щодо дітей, то якщо їм до 18 років і вони виїжджають за кордон без батьків, а в супроводі інших осіб, то здебільшого видаємо дитячий проїзний терміном дії на три роки або до досягнення повноліття. Він недорогий — 22 гривні за бланк плюс вартість оформлення залежно від терміновості, загалом до 100 гривень. В деяких випадках, зважаючи на вимоги окремих держав, дітям видаємо й «дорослий» паспорт, зокрема, якщо вони їдуть в Португалію, Іспанію, якщо мають 15 років і їдуть в Чехію або з 16 років виїжджають на змагання, навчання чи на тривалий термін. Якщо ж діти їдуть на відпочинок з батьками, скажімо, в Хорватію, Болгарію, Грецію, достатньо вклеїти їхнє фото в паспорти батьків. І хоча законодавство передбачає робити це з 5-річного віку, ми рекомендуємо батькам про всяк випадок вклеювати фото навіть молодших дітей, бо окремі країни це вимагають і звичайного запису в паспорті не визнають.

— Біля приміщення ВГІРФО встановлено рекламний щит Рівненської філії ДП «Документ» — така конкуренція не лякає, не боїтеся, що переманюватиме ваших клієнтів?

— Йдеться не про конкурента, а фактично про партнера. Адже це державне підприємство було вісім років тому створено при МВС України для того, щоб посприяти населенню в оформленні окремих документів, у тому числі й закордонних паспортів, а також покращити матеріально-технічне становище паспортної служби. Був, щоправда, період, коли поставили під сумнів доцільність його існування, провели ревізію фінансово-господарської діяльності філій підприємства, доцільності витрачання коштів. Однак тоді всі звинувачення на адресу «Документа» відпали самі по собі чи були аргументовано спростовані в судах, тож філії підприємства в усіх областях продовжують працювати у звичному режимі. При цьому працівники «Документа» не дублюють роботу нашої служби, а пропонують громадянам додаткові послуги за додаткову плату, зокрема, надають готовий пакет документів для виготовлення закордонного паспорта, виїзду на ПМЖ, оформлення громадянства, реєстрації іноземців. А ще кава чи прохолодні напої, можливість здійснити необхідні платежі не виходячи з приміщення, в розташованій там філії одного з банків. Тобто підвищений сервіс і комфорт, але за це треба додатково платити.

Для прикладу, днями приїхали чоловік з жінкою з Дубна, щоб виготовити паспорт своїй дитині, яка має їхати на навчання в Польщу. Запитую, чи в Дубні будете оформляти, чи в нас, а вони: «Ні, в «Документі». Я їм кажу, що в нас обійдеться дешевше, а вони: «Та ні, там кава-чай-мінералка, дівчата вже всі копії документів роблять, і нам це прийнятно, ви нам тільки дозвіл підпишіть, бо дитині до 18 років». І я вважаю, що нічого поганого немає, коли є такі віп-клієнти, а гроші від них залишаються в області та йдуть на хорошу справу.

Так, саме за гроші, зароблені філією ДП «Документ», за останніх чотири роки в області, зокрема, закуплено обладнання в одному з вузлів для прийому документів на закордонний паспорт, відремонтовано 14 з 18 приміщень паспортних підрозділів і нині здійснюється реконструкція паспортної служби в Корці.

Записав Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ

Джерело: Рівне вечірнє

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Андреа Граціозі. Голод 1933-го був геноцидом проти українського народу

Синдроми молодих націй: Італія і Україна