in

Українців зобов’яжуть виробити біометричні документи

Аби виконати умову Європи і отримати омріяний безвізовий режим, українці повинні змінити старі документи, що засвідчують особу, на біометричні.

Виготовленням таких документів в Україні займається лише одна компанія – консорціум “ЄДАПС”.

В жовтні минулого року парламент ухвалив відповідний закон. Тоді багато хто назвав документ таким, що виписаний саме під згаданий консорціум.

Президент закон ветував, мовляв, не відповідає європейським нормам. За три місяці депутати теж відмовилися від своїх попередніх намірів і вето не здолали.

В Раді з’явився новий варіант, каже депутат Василь Грицак, якого з консорціумом “ЄДАПС” і пов’язують.

“Ось ця інформація – зображення обличчя, прізвище, ім’я і підпис, до цього добавляються ще відбитки пальців – буде вноситися в чіп, на задній обкладинці вмонтований чіп. І все. Україна готова була до впровадження біометричного паспорту 2 роки тому”, – сказав народний депутат фракції Партії регіонів, один з ініціаторів проекту Василь Грицак.

Особливістю законопроекту депутатів-регіоналів є чіпування кількох документів, які, до того ж, потрібно буде періодично міняти на нові.

Тим часом, в уряді розробили ще один законопроект. В ньому, на відміну від “регіонального”, чіпуванню підлягає лише один документ – паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Термін заміни залишиться традиційним – 10 років. У Мін’юсті пояснюють, депутатський варіант “грішить” лобіюванням інтересів монополіста, і це навіть стало приводом порушення кримінальних справ.

“Непотрібно спеціальної підготовки, щоб просто так взяти норми і подивитися там, де є обов’язковість отримання документу, періодичність їх заміни, та технологія, яка має бути до них застосована, помножити це на 46 мільйонів українців, а потім після цього подивитися,які умови записані і хто має це робити, і пропонувати друкувати, відповіді будуть дуже прості”, – каже міністр юстиції України Олександр Лавринович.

“Це є абсолютно чітка зрозуміла боротьба за гроші, за тих, хто візьме це замовлення, тих, хто дасть відкат від цього замовлення – абсолютно зрозуміло”, – вважає політолог Віктор Чумак.

Втім, умова Європи безапеляційна – або біометрика, або візовий режим. Документи оновлюють вже і Росія з Білорусією.

“Закон потрібен, і якщо в нас його не буде, то тоді план дій Європейського Союзу з лібералізації візового режиму для України, він не буде виконуватися. Ми вже прострочили ті терміни, насправді, які обіцяли, тому тепер уже це не питання, це, на жаль, ознака нашої внутрішньополітичної ситуації”, – сказав експерт з міжнародних питань Валерій Чалий.

“Оцінки, наприклад, Єврокомісії, вони базуються на вже прийнятих документах, які пройшли всі інстанції, внутрішні процедури, відповідно, ці документи, які знаходилися з листопада, наприклад, в роботі, вони не були включені в цю оцінку з об’єктивних причин”, – каже речник МЗС Олександр Дикусаров.

Скільки коштуватимуть такі новації державі і кожному українцю зокрема – ніхто розрахунків не наводить. Раніше у консорціумі “ЄДАПС” вартість одного лише паспорта для громадянина оцінювали у 300-350 грн.

“Скажімо, паспортна картка, яка має замінити теперішній паспорт-книжечку, передбачається, що її отримання є обов’язком громадянина, а раз так, то це не може коштувати громадянину за виконання своїх обов’язків, громадянин платити не може”, – каже народний депутат, НУ-НС Юрій Ключковський

“Відверто кажучи, я не горю бажанням там змінити свій сьогоднішній паспорт на картку”, – сказав заступник гендиректора Центру Разумкова з міжнародних питань Валерій Чалий.

Чи хочуть пересічні українці чіпуватися, влада не поцікавилася. На відміну від старих документів, біометричні міститимуть і відбитки пальців власника, декому це здається втручанням в особисте життя.

“Ставлюся позитивно до цих заходів підвищеної безпеки, тому що в близькому майбутньому, я думаю, вони і в нашій країні будуть потрібні”, – сказала киянка Ніна.

“З одного погляду, це дуже непогано, тому що це деякий контроль за кожним, це противага тероризму, а з іншого – це втручання в деяку свободу особистості”, – вважає киянка Ірина.

“Мені здається, це погано. Тому що кожна людина буде підконтрольна. Мені здається, це йде до якогось контролю – це не дуже добре”, – каже киянин Сергій.

Так чи інакше, один з двох законів про біометричні паспорти парламент планує ухвалити на поточній сесії. В такому разі, вже за рік персональні дані кожної особи в Україні будуть вміщуватися в невеличкому металевому чіпі.

 

http://24tv.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Офіційний переклад тексту угоди про інтеграцію

Український хор став лауреатом премії “Una donna 2012”