in

Українці за кордоном – також електорат!

   Українцям за кордоном треба вийти з «підпілля» і легалізувати свою присутність в країнах тимчасового перебування через реєстрацію в офіційних дипломатичних представництвах України. Тоді Верховна Рада України, ЦВК будуть поставлені перед фактом необхідності перегляду виборчого законодавства і змушені будуть прийняти нові умови виборчого процесу, щоб забезпечити конституційні права українських громадян за кордоном.

22 лютого 2014 – влада в Україні перейшла народу! Це перша велика перемога Євромайдану  – народної революції. Очевидним для кожного з нас є те, що актом утвердження справжнього народовладдя є ВИБОРИ! Згідно з постановою Верховної Ради України від 22. 02. 2014 р., позачергові вибори президента відбудуться 25 травня  2014 року.  Як будуть голосувати українські громадяни, які на момент виборів з різних причин перебувають за кордоном? Це питання було предметом політичних баталій та спекуляцій і сьогодні залишається відкритим.

Державна влада в Україні, ігноруючи явище масової міграції українців за кордон та її соціальні наслідки, фактично не виступала гарантом наших конституційних прав і свобод . В закордонному виборчому окрузі (110 виборчих дільниць ), який охоплює територію усього світу,  на виборах застосовувалися антиконституційні законодавчі обмеження і створювалися  штучні перешкоди  для вільного волевиявлення народу. Антинародна політика влади була спрямована на усунення закордонних українців від виборчого процесу.  Це привело до масової зневіри, розчарування і низької виборчої активності. Так , за офіційними даними ЦВК (www.cvk.gov.ua), у повторному голосуванні з виборів Президента України 07 лютого 2010 року в межах закордонного виборчого округу взяли участь 45 193 виборців, що становить  менше 0,2% від кількості виборців, які проголосували по Україні – 25 493 529.  Якщо, для прикладу , взяти до уваги свідчення Міжнародної організації з міграції (МОМ), що за межами України працює 6,5 мільйонів мігрантів, то це майже 14,5% населення  реально не голосує і не впливає на політику  держави, бо втрачає свою цінність як електорат. З іншого боку ця ж кількість населення (закордонні українці) за даними внутрішнього паспорта громадянина України автоматично включена  у загальнодержавний реєстр виборців і ці голоси були предметом політичних та виборчих маніпуляцій. Саме тому урядовці не були зацікавлені розширювати виборчі можливості закордонних українців.

Вплинути на розв’язання даної ситуації ми можемо самі, користуючись чинним законодавством про «Правила ведення закордонними дипломатичними установами України консульського обліку громадян України» (наказ МЗС України від 17.11.2011 № 337 (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1458-11), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.12.2011 за № 1458/20196 (набрав чинності 29.12.2011)). У Консулятах України зареєстрована мізерна кількість громадян, порівняно із їх реальною присутністю на території Італії. Саме на ці дані спирається ЦВК при складанні Державного реєстру виборців по закордонному виборчому округу. Зокрема сьогодні на консульському обліку у м. Римі – 1993 особи. А якщо зареєструється у консульстві 6 – 8 тисяч українських громадян, то виборча дільниця № 31, яка формується у приміщенні консульського відділу Посольства України у м. Римі, не зможе забезпечити процес голосування  у відповідності Державного реєстру виборців (6 – 8 тисяч ) бо її пропускна можливість – максимально 4 тисячі виборців.

Сьогодні постановка на тимчасовий консульський облік громадянина України не є обов’язковою. «Прийняття на консульський облік здійснюється на добровільній основі» (Ст. 1.7. наказу МЗС України від 17.11.2011 № 337). Наш заклик:«Стати на консульський облік – це ОБО’ЯЗОК громадянина України!». Українцям за кордоном треба вийти з «підпілля» і легалізувати свою присутність в країнах тимчасового перебування через реєстрацію в офіційних дипломатичних представництвах України. Тоді Верховна Рада України, ЦВК будуть поставлені перед фактом необхідності перегляду виборчого законодавства і змушені будуть прийняти нові умови виборчого процесу, щоб забезпечити конституційні права українських громадян за кордоном. Зокрема, збільшити кількість закордонних виборчих округів та виборчих дільниць, розширити можливості здійснювати закордонним українцям свій громадський обов’язок  перед Україною – голосувати, повернути право обирати депутатів до Верховної Ради України від закордонної української громади .
Отже, бути  на консульському  обліку на момент виборчого процесу – це дає  громадянину України, який тимчасово чи постійно перебуває  за кордоном:

-автоматично бути внесеним у Державний реєстр виборців по закордонному виборчому окрузі;
-відповідно мати гарантію на забезпечення виборчого права;
-виключить можливість маніпуляції виборчим голосом на виборчій дільниці за місцем реєстрації (прописки) в Україні.

25 лютого почався процес з позачергових виборів Президента України. Щоб проголосувати за нового Президента, треба бути зареєстрованим у Державному реєстрі виборців. Відповідно до календарного плану основних організаційних заходів з підготовки проведення виборів,  для того щоб стати виборцем  є дві можливості:
– стати на консульський облік, який полягає в реєстрації в закордонній дипломатичній установі громадянина України шляхом внесення до облікової картки і електронного реєстру громадян України, та поставлення відповідної відмітки ( штампу) у паспорт громадянина ( до 2 травня );
– написати  заяву  на включення у Державний реєстр виборців ( до 21 травня включно).

Відмінність між консульським обліком і заявою:
– відомості консульського обліку,  відповідно до чинного законодавства,  автоматично вносяться у Державний реєстр виборців ;
– на консульський облік можуть стати лише ті, хто має permesso di soggiorno (посвідку на проживання);
– термін реєстрації на консульський облік  – 3 роки;
– заява – разова акція  на момент виборів і дає право на внесення у Державний реєстр виборців;
– заяву можуть писати ВСІ: хто має permesso di soggiorno і ті, хто не має дозвіл на проживання в Італії – ( «нелегали»).

 Важливо відмітити, що кожен, хто ставне на консульський облік , щоб взяти участь у президентських позачергових виборах, матиме гарантоване право бути включеним у Державний реєстр виборців з виборів до Верховної Ради України.

 Закордонний виборчий округ, який має шанс вирости у кілька мільйонів,  стане потужним  і впливовим електоратом. Такий електорат  буде спроможним відстоювати і вимагати гарантування активного (мати право обирати) і пасивного ( мати право бути обраними) виборчого права для закордонних українців, реально впливати на результати виборів. Українська громада за кордоном, об’єднана у чисельний електорат, стане повноцінною частиною політичного життя України. В цьому і полягає зміст акції «Українці за кордоном – також електорат!», яку пропонує ініціативна група громадських активістів м. Риму.

Громадська ініціатива

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Майданівці приїхали на лікування в Італію

Сподівались на «рай» – опинились у пеклі