in

Українці масово виготовляють закордонні паспорти, бо бояться вторгнення Росії

   В усіх територіальних підрозділах міграційної служби спостерігається великий потік людей. Люди вишикуються у черги з самого ранку, аби подати заявки на виготовлення закордонних паспортів.

Речник Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області повідомила зокрема, що у територіальних підрозділах потік людей з початку цього року збільшився на понад 60%. Але така ситуація, за її словами, спостерігається не лише у Львівській області, а й по всій Україні загалом. Відтак, на рівні Києва було прийнято рішення про збільшення годин та днів прийому громадян в усіх територіальних підрозділах.

Як пояснює Світлана Хитрова, такий ажіотаж серед людей, які звертаються до міграційних служб для виготовлення закордонних паспортів, пов’язаний з кількома факторами. Перший – влітку 2013 року були прийняті зміни до статті 5 Шенгенського прикордонного кодексу, які увійшли в законну силу у жовтні. Ці зміни стосуються заборони перебування на території країн Шенгенської угоди з закордонним паспортом десятирічної давності.

«Відповідно, ті всі заробітчани, які приїжджали сюди на свята, вони могли звідти виїхати, а от щоб повернутися назад, вони змушені були виготовити нові закордонні паспорти. Адже їхні старі паспорти, термін яких був подовжений, не дозволяли їм подорожувати країнами Шенгену», – пояснила С.Хитрова.

Другий фактор збільшення потоку людей до міграційних служб – впровадження візового режиму між Україною і Росією. «Люди, які виїздять на заробітки в Росію, або мають там родичів, які час від часу їздять туди – вони теж переживали за це. А тому почали виготовляти паспорти», – зазначила речник ГУ Держслужби України у Львівській області.

Третій фактор – тривожна ситуація в країні через анексію Криму. «Ця ситуація, яка на сьогодні склалася в країні, вона є тривожною для людей. Тому вони намагаються зробити закордонні паспорти, щоб вразі небезпеки можна було вивезти свої родини, своїх дружин та дітей за кордон», – розповіла С.Хитрова.

УВАГА!

З 18 жовтня вступили в силу зміни до статті 5 Шенгенського прикордонного кодексу. Нові зміни передбачають, що іноземці, які перебувають на території країн Шенгенської угоди з закордонним паспортом, який був виданий більше десяти років тому, не матимуть права перебувати з ним на території країн Шенгенської угоди.
Для громадян України, які проживають в одній із країн Шенгенської угоди та мають дозвіл на перебування та закордонні паспорти з подовженим терміном дії (тобто такі, що були видані більше десяти років тому назад) позбавляються права поїхати, наприклад, у відрядження чи відпустку до інших країн Шенгенської угоди.

Для українців які мешкають, та перебувають закордоном і мають дозвіл на перебування та закордонні паспорти з подовженим терміном дії, унеможливлюється подорожі до інших країн Шенгенської угоди.

Виробити новий паспорт можна в Україні, або у консульствах в Італії.

Посольством України Італії запроваджено прийом документів на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон у централізованому порядку.

Враховуючи певні технічні вимоги, консульським відділом запроваджується попередній запис на подачу документів на оформлення паспорта у централізованому порядку.
Про порядок оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон у централізованому порядку можна дізнатися на сайті Посольства України в Італії.

Запис на подачу документів здійснюється за телефоном у Римі № 06 82003641 у робочі дні (понеділок-п’ятниця) з 09.00. до 14.00 або за адресою електронної пошти – passport2ita@gmail.com

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українська газета в Італії. Перші шпальти 2014 рік (ФОТО)

Андрій Дещиця: “Якщо Росія хоче стабільності, вона мусить сприяти нашим виборам”