in

Українці тікають за кордон

   Українці тікають від війни і від кризи за кордон, все більше наших громадян вирушають туди в пошуках роботи. Люди їдуть офіційно працювати, розраховуючи в перспективі залишитися жити.

“Майже два місяці черги, це на польську національну візу, яка дає можливість жити і працювати в Польщі”, – говорить Олександр, житель міста Рівне.

Охочих платити за працевлаштування стільки, що навіть туристична галузь закинула організацію подорожей і відпочинку і перетворилася, по суті, на рекрутингові агентства.

“Ми можемо запропонувати більше сотні спеціальностей. Це слюсар, кухар, муляр, м’ясник на бойні, робітники в теплиці”, – поділилася Наталія Котова, менеджер з туризму.

Змінюється і географія клієнтури. Жителі західних областей давно освоїли і Польщу з Чехією, і південну Європу – Італію, Іспанію, Португалію.

Іспанія займає одне з провідних місць за кількістю трудових мігрантів з України. Число наших громадян тут вже сягає чверті мільйона чоловік.

Безробітний в Іспанії – не значить голодний і без житла. Як запевнили в одному з притулків при церкві, від голоду в Італії померти неможливо.

“Це називається центр Франциско Диасис, перекладається як центр для бідних. Тут їдальня, можна поснідати, дають і одяг людям”, – сказав Руслан Гаргай, який шукає роботу в Іспанії.

Валентина з сім’єю приїхали в Італію 11 років тому. Тоді вони з чоловіком, навіть без знання мови, легко могли влаштуватися на роботу. Зарплата дозволяла оплачувати гарне житло, комунальні послуги, освіту сина і навіть робити невеликі заощадження. Життя було налагоджено. Сьогодні зв’язки та рекомендації вже не мають колишньої сили. Втративши роботу, знайти нову не вдалося.

“Зараз знайти роботу в Італії неможливо. Коли мій син закінчив університет, то була дуже велика проблема знайти роботу. Зараз він знайшов роботу. Працює, але фактично без роботи залишилися я і чоловік, тобто ми фактично живемо за рахунок сина”, – розповідає Валентина Свербило.

Але повертатися в рідну Білу Церкву мігранти не хочуть. Вони пам’ятають 90-і, коли виїхали з України в пошуках кращого майбутнього. А останні новини з Батьківщини не особливо радують.

Джерело: УкрМедіа

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Роклад Богослужінь у Римі від Страсної п’ятниці до Провідної неділі

Жити в Італії із дозволом на проживання іншої країни ЄС