in

Україні потрібен орган протидії расизму – Рада Європи

Європейська комісія проти расизму і нетерпимості (ЄКРН), один із підрозділів Ради Європи, відзначила певний поступ України у боротьбі з проявами расизму, але вказала на існування численних проблем.

В Україні немає вичерпного антидискримінаційного законодавства, а масштаби проблеми расизму маскуються тим, що правоохоронні органи кваліфікують злочини на ґрунті расової ненависті як хуліганство, сказано в новій доповіді комісії.

21 лютого комісія оприлюднила доповідь про ситуацію в Україні, підготовану на основі візиту в Україну експертів ЄКРН у квітні 2011 року.
Нова доповідь оцінює поступ у подоланні проявів расизму і нетерпимості від часу публікації попередньої доповіді Європейської комісії проти расизму і нетерпимості в лютому 2008 року.

Кількість нападів на расовому ґрунті зменшилася, зазначено в новій доповіді комісії, але мова расової ворожнечі зберігається в заявах деяких політиків і поширена в ЗМІ.

“Є веб-сайти, які регулярно публікують антисемітські, расистські чи ксенофобські матеріали; в інтернет-форумах трапляються різкі випади проти ромів. Журналісти і медіа, згідно з повідомленнями, докладають недостатньо зусиль для подолання расизму, ксенофобії і дискримінації за расовою ознакою”, – стверджує в доповіді ЄКРН.

Расизм і ксенофобія
На думку авторів доповіді, Україна засвідчила готовність долати проблему расизму тим, що створила Міжвідомчу робочу групу для подолання ксенофобії, етнічної та расової нетерпимості при Кабінеті міністрів, а також затвердила План дій для боротьби з ксенофобією і расовою та етнічною дискримінацією на 2010-2012 роки.

Однак розпуск Державного комітету з питань національностей і релігій, а також закриття Департаменту моніторингу за забезпеченням прав людини, як випливає з доповіді, негативно позначилися на координації зусиль органів влади у подоланні расизму і наглядом за діяльністю неонацистських угрупувань і скінхедів.

Європейська комісія виокремила групи, які найчастіше стають жертвами расизму чи ксенофобії в Україні:
роми
кримські татари
мусульмани
мігранти, біженці, прохачі притулку
студенти-іноземці

Доповідь містить також низку рекомендацій для уряду України на наступні два роки, протягом яких ЄКРН здійснюватиме моніторинг ситуації з проявами расизму.

Європейська комісія проти расизму пропонує визначити орган, який би координував роботу з протидії расовій дискримінації, створити незалежний орган, який міг би приймати скарги на расистські прояви в роботі міліції, а також гарантувати справедливу та ефективну процедуру визначення статусу біженця і вирішити врешті питання, хто за це відповідає.

Доповідь Європейської комісії проти расизму і нетерпимості, як повідомляє прес-служба організації, враховує ситуацію в Україні станом до червня 2011 року. Вона побудована на вивченні цілої низки джерел, документальної бази, візиту контактної групи в Україну і конфіденційного діалогу з представниками влади.

Увага до проявів расизму в Україні останнім часом зросла з огляду на проведення влітку Євро-2012, коли на футбольні матчі очікують великого напливу іноземних уболівальників.

За матеріалами
Української служби Бі-бі-сі

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Чехії зняли фільм на захист українських працівниць

Міжнародна українська школа протестувала учнів у Європі