in

У Римі пройшла дискусійна зустріч українських та італійських юристів

Україна потребує перебудови судової системи, яка має бути головною складовою частиною правової реформи. Активізація транскордонного співробітництва могла б б пришвидшити цей процес.

Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію з ЄС, а це стане можливим лише за умови дотримання принципів демократії. Однією із ознак демократичного суспільства є сильна та незалежна судова гілка влади, тож судова реформа в Україні розглядається як складова євроінтеграції держави. Шляхи її проведення та здійснення, зокрема, пролягають через ознайомлення із досвідом інших країн, що стоять значно вище у рейтингах верховенства права.

Як нещодавно зазначив міністр юстиції України Олександр Лавринович, найважливішими завданнями на даному етапі судової реформи, є, зокрема, підвищення кваліфікаційного рівня працівників судів і суддів.

У рамках Євроспілки часто проводяться зустрічі юристів різних країн, адже в середині ЄС юридичні норми повинні бути уніфікованими. Та подібні обміни досвідом вкрай рідко відбуваються із українською стороною.

За ініціативи Туристично-спортивного союзу Волині, під головуванням Володимира Павліка, уже кілька років підряд втілюється проект професійних обмінів українських спеціалістів різних галузей. В його рамках у Римі тричі проходили зустрічі українських та італійських юристів. В 2009 році – у касаційному суді, за підтримки Посольства України в Італії. А далі, два роки поспіль, українську делегацію приймали у кримінальному суді Риму, за сприяння Маріанни Сороневич, головного редактора Української газети в Італії.

Цей проект також підтримують Голова апеляційного суду Волинської області Петро Фiлюк та член Вищої ради юстиції України Сергій Сафулько.

Під час недавньої дискусії делегації юристів різних регіонів України із суддею Карло Сабатіні було обговорено особливості системи італійського судочинства. Учасники мали можливість поставити запитання та порівняти італійську модель із українською, а також відвідати засідання кримінального суду.

Сторони обговорили можливі форми подальшої співпраці у цій сфері, а італійські судді виявили бажання відвідати Україну.
Дирекції римського суду було подаровано творчі роботи скульптора Володимира Хижинського, неодноразового учасника міжнародних виставок у Австрії та Італії.

Україна зараз перебуває на шляху докорінної перебудови судової системи, яка має бути головною складовою частиною правової реформи. Посилення активізація подібного транскордонного співробітництва могло б пришвидшити цей процес.

Марія КОЗАЧОК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Монті і Берлусконі послали листи з кулями

Через кризу в Європі постраждає гривня і наші заробітчани