in

У Харкові – портрет Берлусконі. Відповідь Риму за Тимошенко

   У відповідь на вивішений плакат на знак солідарності з екс-прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко на капітолійському пагорбі у Римі, на будівлі Харківської міської ради вивісили звернення до мерії Італійської столиці

Асамблея депутатів італійської столиці, вирішила вивісити на фасаді Капітолія величезне фото на підтримку Юлії Тимошенко. «Юлію Тимошенко 11 жовтня 2011 року було засуджено до семи років ув’язнення з подальшим відлученням на три роки від політичного життя країни, за те що у січні 2009 року вона підписала енергетичні угоди із Росією, які вважаються невигідними для державних інтересів» – читаємо в постанові мерії. «Арешт Юлії Тимошенко викликав занепокоєння на європейському рівні. Європейський Парламент виніс рішення, озвучене поляком Єжи Бузеком, про те, що рішення про київського суду було винесено на основі «політичних мотивів», італійський парламент одноголосно висловив солідарність із Юлією Тимошенко та надіслав заклик прем’єр-міністру Італії Маріо Монті діяти для звільнення десяти політичних в’язнів української демократичної опозиції» – йдеться в постанові.

Портрет Юлії Тимошенко з написом «Свободу для Юлії Тимошенко» вивісили в понеділок 26 листопада, на передодні дня народження лідера опозиції. Участь у акції взяла делегація з України у складі заступника Голови Верховної Ради України VI скликання Миколи Томенка, депутатів Арсена Аваков та Андрія Шевченка. З італійської сторони участь взяв мер Рима Джанні Алеманно, депутата мерії та  ініціатора заходу Сальваторе Вінья, додатковий радник від іноземних громад Східної Європи Тетяна Кузик.

Раніше уваги італійської столиці удостоювалися італійські судді, загиблі від рук мафії – Джованні Фальконе і Паоло Борселіно, ізраїльський засуджений Шаліта, якого 5 років утримували у в’язниці в секторі Газа, італійка Росселла Урру, яку викрали терористи в Алжирі. Аунг Сан Су Чжи, лідер опозиції Бірманії; Сакіне Мохаммаді Аштіані, засудженої до 10-річного ув’язнення за причетність до вбивства свого чоловіка в Ірані, проте невинна для європейського судочинства; тощо.

Через два дні у відповідь, Харківська міська рада і собі вивісила плакат із закликом припинити переслідування колишнього голови уряду Італії Сільвіо Берлусконі. На банері розміщене фото екс-прем’єра Італії й текст українською й італійською мовами: «Руки геть від Берлусконі! Через нього Італія втратила мільйони! Меріє Рима! Підтримай не тільки українського, але і свого екс-прем’єра!».

Юрій Сидоренко, директор департаменту інформації та зв’язків з громадськістю Харківської мерії заявив: «Справа Берлусконі розглядалася в суді і як економічна, власне, як і справа Тимошенко. Через цю справу Італія втратила мільйони євро, які були сховані від податків. Україна теж втрачає гроші на газових угодах Тимошенко. Тому ми от вирішили закликати колег з мерії Риму бути послідовними і підтримати не тільки українського екс-прем’єра, а і власного екс-прем’єра Сільвіо Берлусконі. Тим більше, що ми вважаємо, що втручатися у внутрішні справи України не варто».

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Книга з “одкровеннями” Берлусконі виходить в Італії

Італія: лідером коаліції лівоцентристи обрали Берсані