in

ЦВК: Українців, які проживають за межами країни, можуть позбавити права голосу

У випадку, якщо КС визнає неконституційними положення Закону про вибори народних депутатів, де йдеться про механізм включення закордонних виборців у мажоритарні округи Києва, суд може позбавити права голосу українців, які проживають за межами країни.

Конституційний суд може позбавити права голосу закордонних українців на мажоритарній складовій виборів. Таку думку висловив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Магера повідомив, що подання надійшло до КС, але досі ще немає постанови про відкриття конституційного провадження. «Якщо не помиляюся, КС має, щонайменше, місяць для розгляду подання після відкриття провадження. Окрім того, рішення суду набирає чинності з дня прийняття і не може поширюватися на наслідки, які мали місце до прийняття рішення. Це дуже важливий аргумент», — сказав він.

«Окрім цього, мені б дуже хотілося подивитися на рішення Конституційного суду, яким буде сказано, що 24 стаття Основного Закону не повинна застосовуватися і що конституційні права громадян України, зокрема, право голосу, не є рівними і залежать від місця проживання», — додав Магера.

Чиновник не виключає, що КС може позбавити права голосу закордонних українців, і в цьому випадку громадяни будуть мати нерівні конституційні права, незважаючи на те, що Конституція чітко вказує, що громадяни України мають рівні права, незалежно від багатьох ознак, у тому числі і місця проживання.

Нагадаємо, 29 лютого до Конституційного Суду надійшло подання від 59 народних депутатів щодо конституційності положення закону про вибори до Верховної Ради, що стосується створення закордонних виборчих дільниць.

Парламентські вибори повинні відбутися у жовтні 2012 року. Згідно з прийнятим 17 листопада 2011 року законом, вибори пройдуть за змішаною пропорційно-мажоритарною системою. Законом підвищено прохідний бар’єр для партій до 5% і заборонено участь блоків партій.

zn.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українськи раллійщики стартують на Кубку Світу

Партія Батьківщина просить Інтерпол і керівництво Італії звільнити Авакова