in

Через кризу італійці відбирають роботу в українських заробітчан?

Через італійську кризу, що набирає обертів, українським заробітчанам усе важче знайти роботу і втриматися на ній. Економіка країни падає, безробіття зростає.

Як пише «Сьогодні», багато італійців, які раніше гребували чорною роботою, на яку влаштовувалися приїжджі з бідніших країн, тепер хапають все, що є. Уперше за багато років, за інформацією міграційної статистики, цього року 700 тисяч мігрантів в Італії не продовжили документи, оскільки країна урізала для них квоти. Крім того, встановили мінімум годин, які треба відпрацьовувати в день, щоб отримати легальний статус, а господарі стали саме ці години скорочувати.

Усього в Італії, за даними благодійних організацій, трудяться 5 мільйонів мігрантів, це 8% населення країни. Українців – близько 200 тисяч. Ті, хто не поновив документи, або повернулися додому, або стали нелегалами. «Господарі урізали мені зарплату на 200 євро, але роботи менше не стало. Вони самі затягнули паски: вже не ходять по ресторанах, купують дешевші продукти (усе дорожчає). Може, й від служниці відмовляться. Але в Україну не повернуся – вдома гірше. Шукатиму інший заробіток в Італії», – розповіла львів’янка Наталя, що прибирає будинок в італійській родині на півночі країни. За її словами, не бажають виїжджати більшість співвітчизниць.

«Мене звільнили нібито за погану італійську, хоча знаю її на базовому рівні. Знайшли румунку, готову носити горщики за менші гроші. Я отримувала близько тисячі євро на місяць. Повернуся до України – якщо нічого не знайду, поїду до Москви. Знайомі обіцяють влаштувати прибиральницею в багатий будинок», – каже Ірина Васильків, яка працювала доглядальницею.

Заробітчани розповідають, що їх конкурентами за місце стають італійки. «Я чула, що вони вже влаштовуються і двірниками, і доглядальницями», – каже заробітчанка Ірина. Схожа ситуація і в інших кризових країнах, де працює багато українців, – у Греції, Іспанії, Португалії. «З роботами стало дуже туго. Але назад поки не збираюся», – каже львів’янка Галина, яка працює служницею в Греції.

http://ua.for-ua.com/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Власна Італія з’явилася в Китаї

Ще сорок три ялинки зі Львівщини везуть до Ватикану