in

Шенгенські візи через візові центри: без черги, але вдвічі дорожче

Вже майже десяток європейських посольств оформляють документи через спеціального посередника, який за додаткову плату пропонує полегшення паперової тяганини. За свої послуги так звані візові центри беруть близько 30 євро, що зрештою збільшує вартість візи майже на 90%, повідомляє 24 канал. За ці гроші компанія пропонує відсутність черг, дає можливість он-лайн запису на подачу документів і контролю за станом візової заяви прямо на сайті.

 

Останнім за послугами посередника звернулось посольство Німеччини: з початку червня німецькі візи у таких центрах можна отримати у Києві, Одесі, Львові і Донецьку.

“Клієнт у будь-який час може пересвідчитись у стані опрацювання своєї заявки і у формі смс отримати повідомлення про можливість забрати паспорт. Раніше заявку на візу можна було подати лише в Києві. Тепер жителям, наприклад, Луганська треба долати значно меншу відстань, адже віднедавна вони можуть подавати документи в Донецьку”, – каже посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот.
Візові центри обслуговують також посольства Данії, Фінляндії, Франції, Іспанії, Італії, Нідерландів, Бельгії і Великої Британії. При цьому кожне консульство на свій розсуд визначає категорії громадян, які мають подавати документи через візові центри і лише деякі з них дають можливість вибору – користуватись чи ні послугами посередника.

Вітчизняні експерти вважають, що переваг у роботі візових центрів не так вже й багато. Мовляв, їхнє існування виправдано лише в тих містах, де немає консульських установ.

“Візові центри абсолютно не впливають на рішення, яке як приймалося, так і приймається відповідно консульством чи посольством відповідної країни”, – каже керівник громадської ініціативи “Європа без бар’єрів” Ірина Сушко.

“В той же час, як свідчить практика, співробітники візових центрів навіть, якщо вони ввічливі, навіть, якщо вони уважні, вони на 99% абсолютно не компетентні в консульському законодавстві. Вони не можуть дати консультацію з жодного змістовного питання. В кращому випадку вони дають консультацію щодо переліку документів, які подаються”, – каже директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

У Міністерстві закордонних справ візові центри вважають виключно допоміжним засобом для отримання віз. Вітчизняний дипломатів в першу чергу непокоїть те, що звернення до таких установ потребує додаткових витрат.

“Ми знаємо про неналежну якість виконання своїх обов`язків певними центрами і певними посадовими особами. Водночас, візовий кодекс ЄС цього не забороняє. І тут справа вже кожної конкретної країни ЄС проконтролювати відповідність послуг, що надаються візовими центрами відповідним стандартам”, – каже представник департаменту ЄС МЗС України Єгор Божок.

У тих, хто вже встиг скористатися послугами візових центрів, відгуки про їхню роботу неоднозначні. Черги справді ліквідовані, але і без непорозумінь не обходиться.

“Я не знаю. Може бути, це мій випадок, але я не задоволений якістю консультування і обслуговування. Тим паче, що перевищення йде термінів встановлених розгляду, мені це не подобається”, – каже користувач послугами візового посередника Віктор.

“Недоліки такі, що немає прямого спілкування з представником посольства. Завжди ситуація індивідуальна, можна пояснити як є і отримати відразу оперативну відповідь. Тут процедура стала більш бюрократична. Але так, черги ніби менше стали. Тобто приходиш, відразу даєш документи і йдеш, допомагають зібрати повний пакет документів”, – каже користувач послугами візового посередника Віталій.

Незабаром послугами візового посередника скоріш за все доведеться користуватись і тим, хто хоче відвідати Польщу. Нині Міністерство закордонних справ цієї країни заявляє про намір створити спеціальні “Пункти прийому візових заявок” щонайменше у чотирьох містах: Львові, Івано-Франківську, Донецьку та Дніпропетровську.

Експрес

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

«А я в загубленому світі себе не знаю де подіти…» (або Очима правди)

Що таке TFR (ліквідаційні гроші) в Італії?