in

Щоб зароблена гривня копійкою на пенсії не стала

   В Україні уже 3 роки активно впроваджується пенсійна реформа. Найбільш болюче питання для всіх — збільшення трудового стажу до 15 років. У рамках пенсійної реформи, для того, аби чоловік мав право отримувати повну пенсію, він повинен мати за плечима робочий стаж не менше 35 років. Жінка має пропрацювати не менше 30 років.

Так, у Міністерстві соціальної політики України розроблять систему, яка дозволить українцям самостійно розраховувати розмір своїх пенсій. Про це, як передає кореспондент ForUm’у, на брифінгу у Кабміні заявила голова відомства Наталія Королевська.

Вона підкреслила, що зараз у Міністерство надходить багато скарг з приводу розбіжностей щодо розміру державних нарахувань. «Ми націлені на прозорий розрахунок пенсій, тому кожен громадянин має право звернутися до Міністерства зі скаргою про неправильне нарахування цих виплат», – сказала вона.

У зв’язку з цим, за словами міністра, буде розроблятися система, яка дозволить будь-якій людині зайти на сайт Пенсійного фонду і розрахувати свою пенсію.

При цьому Королевська не уточнила терміни введення такої ініціативи, повідомляє ForUm.

Як відомо, нині два фактори відіграють роль у визначенні розміру пенсій: страховий стаж і заробітна плата.

Тепер недостатньо ходити на роботу, отримувати заробітну плату. Для того, щоб набути страховий стаж, у Пенсійний фонд мають надійти страхові внески, які сплачуються із заробітної плати.

Сьогодні кожен може дізнатися, чи роботодавець сплачує до Пенсійного фонду страхові внески і в якому розмірі?

Таке право надає Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Щоб скористатися цим правом, у кожному управлінні ПФУ є інформаційний кіоск, з якого безоплатно, за допомогою свідоцтва про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, можна дізнатися конкретні дані свого особового рахунку. Такі ж послуги можна отримати через веб-портал Пенсійного фонду в мережі інтернет.

Пенсійний фонд для того і впроваджує сучасні інформаційні технології, щоб допомагати як роботодавцю, так і застрахованій особі отримати доступ до своєї облікової картки та в режимі реального часу побачити, скільки сплачено до Пенсійного фонду, звірити ці офіційні дані з фактично отриманою зарплатою і порушувати питання перед роботодавцем про належне виконання ним обов’язків із соціального страхування працівника.

Заробітчани можуть купити пенсію “вдома”

Заробітчани, які працюють за кордоном, мають шанс отримувати пенсію вдома. Подбати про неї потрібно самостійно. У першому випадку слід добровільно застрахуватися та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду. Зробити це можуть навіть ті, хто працює за кордоном неофіційно. Якщо ж робота легальна, Пенсійний фонд може укласти угоду із іноземними організаціями про добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для своїх працівників-українців.

Сплачені внески будуть зараховуватися до страхового стажу. Інакше, пенсії в Україні — не бачити.

Договір про добровільну участь у пенсійному страхуванні можна укласти у Пенсійному управлінні за місцем проживання, або ж навіть через Інтернет на сайті pfu.gov.ua. У ньому передбачають розміри внесків та терміни сплат. При цьому страховий стаж для пенсії потрібен не менше ніж 15 років. Єдиний внесок за необхідні періоди (з 1 січня 2004 року до 31 грудня 2010 року) можна сплатити й одноразово. Найменший розмір внеску — 33,2% від мінімальної заробітної плати (на сьогодні це 380 гривень за один місяць).

Нововеденням буде і те, що при виході на пенсію одноразову виплату розміром 10 призначених пенсій виплатять  лише медикам, педагогам і працівникам соціальної сфери. Проте до 2015 року жінка, старша 55 років, зможе вийти на пенсію у будь-який момент, якщо у неї є 30 років страхового стажу.

Пенсійна реформа змусить молодих заробітчан подбати про власну старість.

Пенсійна реформа розрахована на три рівні. Перші два — обов’язкові, третій рівень — за бажанням.

Рівень 1. Внески до пенсійної системи сплачуватимуть усі працюючі громадяни або їх роботодавці. За рахунок цього виплачуватимуться страхові пенсії та встановлюватиметься мінімальний рівень виплат пенсіонерам.

Рівень 2. Українці віком до 35 років, відраховуючи певний відсоток у накопичувальний фонд (який створять), таким чином створюватимуть так званий накопичувальний пенсійний рахунок. Тобто працюватимуть на власну старість.

Рівень 3. Українці зможуть обирати добровільну недержавну систему пенсійних заощаджень. Тобто після запровадження системи сплати страхових внесків до накопичувальної системи, матимуть право обирати будь-які пенсійні фонди, в яких накопичуватимуть їх пенсійні кошти. Причому пенсійний вік можна буде визначити самому (для жінок — у межах 45-65, для чоловіків — 50-70 років).

Перевагою недержавних фондів є пенсія, часом більша за ту, що гарантує держава. До того ж кожен член фонду може самостійно регулювати суму вкладень, відповідно, визначати розмір майбутніх виплат. Накопичення можна отримати не лише самостійно, а й розділити між рідними. Довірою в Україні доки такі фонди не надто користуються, проте їхня діяльність регулюється на законодавчому рівні.

Доречі, кожен українець може скористатись програмою «Пенсійний калькулятор».

За допомогою цієї програми розмір своєї майбутньої пенсії чи пенсії всоїх близьких які отримують її в Україні можна вирахувати самостійно.

Програму можна знайти на офіційному сайті Пенсійного фонду України (www.pfu.gov.ua).

http://svitua.org/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Десятки футбольних клубів Італії підозрюють в ухиленні від сплати податків

Труп невідомого виявився українцем