in

Щодо стану реалізації державної політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження

На фоні заходів, що здійснюються Урядом України в рамках підготовки до «Євро-2012» велике занепокоєння викликає розповсюдження за межами України інформації щодо, начебто, маючих місце непоодиноких фактах жорстокого поводження в країні з тваринами. Це відбувається саме в той час, коли Уряд України з урахуванням міжнародного досвіду проводить цілеспрямовану широкомасштабну роботу з внесення змін до законодавства у поводженні з тваринами та створення належних умов їх утримання, в тому числі безпритульних.

Так, з метою гармонізації законодавства України у сфері захисту тварин від жорстокого поводження з відповідним Європейським законодавством у липні 2011 року представником України при Раді Європи на виконання відповідного розпорядження Президента України підписано Європейську конвенцію про захист домашніх тварин.

Крім того, 16 листопада 2011 року Уряд затвердив розроблену Мінприроди з урахуванням Європейської конвенції про захист тварин під час міжнародного перевезення, Регламенту Ради 1/2005/ЄС від 22 грудня 2005 року та інших норм європейського законодавства, постанову «Про затвердження Правил транспортування тварин», що встановлює єдині вимоги до транспортування диких, домашніх та сільськогосподарських тварин. Прийняті правила забезпечать гуманне ставлення до тварин, під час їх транспортування, запобігатимуть випадкам жорстокого поводження з ними.

Слід зазначити, що кримінальним Кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачені штрафи та покарання за жорстоке поводження з тваринами або обмеженням волі на строк до двох років.

Мінприроди також ініційовано розробку загальнонаціональної програми будівництва у найбільших містах країни сучасних притулків для собак. Проект будівництва таких закладів за європейським зразком буде реалізовуватися спільно з місцевою владою та громадськими екологічними організаціями. Мінприроди звернулося до міськрад, обласних центрів з проханням виділити землю під будівництво притулків для собак та висловило готовність розглядати питання фінансування такого будівництва. Зокрема, міська рада Чернігова вже прийняла рішення про виділення землі під забудову. Наразі триває розробка проекту будівництва. Відповідний проект буде реалізовано і в Києві.

Щодо намірів українського Уряду використати міжнародний досвід у розв’язанні проблеми безпритульних собак свідчить той факт, що 14 листопада ц.р. Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський зустрівся з делегацією найбільшої британської природозахисної організації Naturewatch на чолі з її директором Джоном Рейном. Головною темою зустрічі стало поводження з безпритульними тваринами в Україні. Міністр Микола Злочевський повідомив, що Мінприроди готує зміни до законодавства у сфері поводження з безпритульними тваринами, і буде вдячний міжнародній спільноті за консультативну допомогу. Міністр запевнив, що відповідальність місцевої влади за розв’язання проблеми безпритульних тварин стане більш жорсткою. Крім того, вже зараз Мінприроди веде активні переговори щодо будівництва сучасних притулків для собак в обласних центрах України. До червня 2012 року перший пілотний проект з будівництва такого притулку буде реалізовано в Києві. Міські ради обласних центрів зорієнтовані на виділення землі під притулки, а Міністерство зі свого боку готове розглянути питання щодо участі в їхньому будівництві.
Слід зазначити, що деякі зоозахисні організації України намагаються скористатися неоднозначною ситуацією з безпритульними тваринами в Україні, особливо напередодні проведення ЄВРО-2012, з метою задоволення власних інтересів, що полягають в отриманні преференцій на виділення додаткових фінансових ресурсів чи ділянок землі. При цьому вони розповсюджують серед своїх зарубіжних партнерів перекручену інформацію щодо ситуації з безпритульними тваринами та ініціюють відповідні кампанії за кордоном, видаючи окремі випадки жорстокості по відношенню до безпритульних тварин за офіційну політику державних органів влади.

Посольство України в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці, які постраждали в аварії круїзного лайнера “Коста Конкордія”, отримають компенсацію (ВІДЕО)

Де межа любові до домашніх тварин?